În atenție: Psoriazisul
Societatea Română de Dermatologie a lansat o campanie prin care îşi propune să crească gradul de informare cu privire la psoriazis.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Octombrie 2020, 19:02
"Informează-te" este titlul unei campanii prin care Societatea Română de Dermatologie îşi propune să crească gradul de informare a publicului cu privire la psoriazis, o afecțiune acestei manifestă prin leziuni care schimbă vizibil aspectul pielii, dar care nu este contagioasă.
La nivel mondial, aproape 100 de milioane de persoane, dintre care 400.000 de români, suferă de această boală, care poate avea mai multe cauze, ca de exemplu, un sistem imunitar deficitar sau stresul. Campania se desfășoară în București și în alte opt mari centre dermatologice din țară și a fost lansată de Ziua Mondială a Psoriazisului. Afecțiunea influențează în mod semnificativ mai multe aspecte ale vieții pacienților, astfel că la fiecare caz diagnosticat, alte două nu ajung la medic, transmite reporterul RRA, Adriana Turea.
Reporter: Adriana Turea - Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenței sau în jurul vârstei de 20 de ani și un alt vârf la pacienții care au împlinit 50 de ani. Secretarul general al Societății Române de Dermatologie, doctor Alin Nicolescu, spune cu ce se confruntă pacienții cu psoriazis.
Alin Nicolescu: „9 din 10 pacienţi descriu episoade de umilire, 1 din 2 nu mai crede că ar putea fi tratată această boală şi 75% spun că apariţia bolii influenţează viaţa de zi cu zi. E una din acele afecțiuni care îţi influenţează alegerea meseriei. Din păcate, o boală necontrolată, netratată, afectează foarte mult viața de zi cu zi.”
Doctor Alin Nicolescu a mai adăugat că în această perioadă pacienții au beneficiat în continuare de asistență medicală și tratament, chiar dacă accesul în anumite unități medicale a fost mai dificil.