În anul 2021 au fost adoptaţi peste 1.500 de copii
Într-o intervenție la Radio România Actualități, ea a adăugat că, în același interval, numărul adopțiilor internaționale a fost de patru ori mai mare.
Articol de Daniela Vasilescu, 10 Februarie 2022, 20:21
Peste 1.500 de copii din sistemul de protecție specială au fost adoptați în 2021, un număr record pentru ultimii 20 de ani, afirmă președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Florica Cherecheș.
Într-o intervenție la Radio România Actualități, ea a adăugat că, în același interval, numărul adopțiilor internaționale a fost de patru ori mai mare.
Aproape 5.800 de copii din sistemul de protecție specială au fost declarați adoptabili la sfârșitul anului trecut, iar peste 3.100 de familii au obținut atestatul în vederea adopției. Procedura a fost simplificată și s-a renunțat, de exemplu, la obținerea acordului pentru adopție de la rudele până la gradul patru. Întregul proces de adopție a unui copil durează aproximativ un an sau doi, timp în care familiile adoptatoare trebuie să parcurgă mai multe etape.
Florica Cherecheș, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții: 72% dintre copiii adoptaţi aveau vârsta de sub şapte ani. Din totalul copiilor adoptabili, doar 26% sunt copii până la şapte ani, restul sunt mai mari. Bătălia se dă exact pentru aceşti copii mai mici, pentru că familiile în general îşi doresc copii până la trei ani, cel mult până la şapte ani. Şi atunci de aici uneori apare această discrepanţă că avem copii adoptabili destul de mulţi, avem şi familii adoptatoare atestate, dar sunt, totuşi, mai puţini copii care se adoptă.
Datele autorității de profil mai arată că anul trecut erau înregistrați 46.000 de copii în sistemul de protecție specială, 32.000 fiind în grija asistenților maternali sau a familiilor de plasament, iar 13.000 în centre rezidențiale.