"În acest moment, industria de apărare lucrează"
"APEL MATINAL" - Invitat: Ministrul economiei, Florin Spătaru.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Martie 2022, 09:23
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu -Dacă am încerca să parafrazăm dictonul latin "Când armele zăngăne lângă noi, muzele tac", cred că am putea spune, tot așa, când deciziile politice se întețesc și într-o parte și în cealaltă, afacerile stagnează sau, chiar mai rău, se pierd. Noua reașezare politică și geostrategică ce abia a început va schimba nu doar atitudinea față de protecția pe care trebuie să o oferim intereselor naționale, ci și metodele și abordarea. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este Florin Spătaru, ministru al economiei. Bună dimineața!
Florin Spătaru: Bună dimineața!
Realizator: Guvernul României este solidar cu sancțiunile economice aplicate Federației Rusiei, așa după cum îi cere și statutul de membru al uniunii Europene și NATO. Sancțiunile, însă, comportă și reacții adverse, uneori nefavorabile nouă, în primul rânda afacerilor de la noi. Credeți că, în aceste condiții, reîntoarcerea acasă a unor activități productive, industriale, cu valoare, are sorți de izbândă?
Florin Spătaru: da, consider că strategia de dezvoltare și strategia de producție ar trebui să țină cont de întoarcerea acestor activități care au fost externalizate de foarte mult timp, nu numai în România, dar și la nivel european, ar trebui reîntoarse în Uniunea Europeană.
Realizator: Printre toate industriile profitabile, și, repet, mai ales în contextul actual, se înscrie și cea de apărare. Ministerul pe care îl conduceți coordonează și aceste activități productive. Putem avea rezultate mai bune?
Florin Spătaru: Da, cu siguranță. Vreau să vă spun că, în acest moment, industria de apărare lucrează. Avem activitate continuă pe anumite categorii de produse, dar, de asemenea, ne gândim foarte mult, printr-un program investițional coerent, să reușim să livrăm și alte produse care sunt necesare atât Ministerului Apărării Naționale, dar și activității din regiune. Suntem acolo, avem activitate, trebuie să ne dezvoltăm mai mult, tocmai de aceea avem, încă de la sfîrșitul anului trecut, Ministerul Economiei a alocat 200 de milioane de lei pentru investiții în industria de apărare și mai avem în continuare încă aproximativ 200 de milioane care cu siguranță se vor regăsi în programe investiționale în acest an.
Realizator: Știu că sunt dese întâlnirile dintre patroni și directorii din industria românească. S-a ajuns la vreun punct de vedere comun?
Florin Spătaru: În acest moment, avem un grup de lucru, pe care l-am constituit la nivelul Ministerului Economiei, tocmai pentru a identifica problemele sau situațiile cu care se confruntă atât companiile de stat, cât și cele private, și pentru a interveni, pentru a lua măsuri cât mai rapid posibil. Am avut un astfel de, o primă întâlnire, săptămâna trecută, vor veni la începutul acestei săptămâni cu propuneri concrete. Discutăm de modalități de a asigura locurile de muncă și de operaționalizare atât a fluxurilor de marfă, cât și sprijinirea tuturor jucătorilor din economie în a-și asigura transportul, exporturile și livrările de marfă.
Realizator: În acest moment, piața internă poate fi un colac de salvare în împrejurări dure, cum este și cea pe care o trecem și care se va prelungi, din păcate, nimeni nu știe cât. Forța de muncă înalt calificată a rămas însă un deziderat pentru noi. De această forță de muncă depinde dacă vom reuși să facem investiții în sectoare economice cu randament și profituri pe măsură. În același timp, banii, cunoaștem și acest amănunt, ar rula acasă și nu ar mai pleca în afară. Logic, s-ar ușura efortul. Ministerul pe care îl conduceți, ce viziune are pentru acest obiectiv?
Florin Spătaru: Am dat drumul programului care a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență pe microelectronică. Ne gândim să mergem mai departe cu programe care să aducă investitori mari în România în domeniul microelectronicii, dar, de asemenea, vorbim și de industrii care în acest moment sunt critice la nivel european, cum ar fi industria bateriilor sau industria chimică. Prin aceste programe investiționale, de asemenea, vom lucra cu Ministerul Educației pentru a dezvolta noi competențe, pentru a veni cu programe de formare pentru acești tineri, astfel încât să poată să intre în noile paradigme industriale pe care le vedem în acest moment și să putem să avem o industrie sustenabilă, oferindu-le acestor tineri posibilitatea de a lucra într-un mediu atractiv și oferindu-le posibilitatea să rămână în țară. Discutăm împreună cu Ministerul Educației cum vom face aceste curricule la nivel universitar, dar și la nivelul vocațional, astfel încât să putem să fim pregătiți pentru industria viitorului.
Realizator: În acest context, cu războiul din Ucraina și cu tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și nu numai, credeți că valoarea investițiilor străine în România ar putea crește?
Florin Spătaru: Cu siguranță. Discutăm atât la nivel european, săptămâna trecută am avut o întrevedere cu comisarul Breton, exprimându-ne interesul pentru Programul Investițional pentru Investiții în România, prin aceste relocări, dar, de asemenea, și prin dezvoltarea unor noi tipuri de sectoare industriale și mă aștept ca aceste eforturi pe care le depunem atât la nivel european, dar și la nivel internațional să se regăsească în investiții majore, în economia românească. Economia românească are nevoie de aceste investiții. Trebuie să facem ca industria românească să devină unul din pilonii de bază al dezvoltării industriale la nivel european.
Realizator: Cunoaștem încă un amănunt. De fiecare dată sectoarele economice din România se întrepătrund. Explozia prețurilor, însă, la gaze naturale a afectat mulți dintre producători și mă gândesc în primul rând la Azomureș, unul dintre consumatorii de gaze naturale. Ei bine, ne gândim și la campania care va începe - conlucrați, sunt sigur, și cu Ministerul Agriculturii. Cum își vor putea susține în continuare activitatea combinate de genul celui de la Azomureș?
Florin Spătaru: După cum știți, discutăm la nivel guvernamental. Suntem aproape de a finaliza un act normativ în ceea ce privește prețul la energie și la gaz. De asemenea, am făcut un apel personal Parlamentului, să aprobăm cât mai rapid Legea offshore, în așa fel încât România să își asigure independența energetică, să avem acest gaz necesar pentru dezvoltarea industrială. Dacă vorbim de atragere de noi investiții, vreau să vă spun că în domeniul microelectronicii, în domeniul producerii de semiconductori, această industrie necesită un consum energetic destul de mare. Avem nevoie de aceste investiții în domeniul energetic, în economia verde, în așa fel încât să putem să avem acest avantaj competititv. România poate să facă un astfel de lucru. Avem exploatarea din Marea Neagră din care am putea să ne asigurăm independența energetică atât din punct de vedere al gazului, dar și din punct de vedere al energiei electrice.
Realizator: Este unul dintre țelurile României independența energetică, iar după întâlnirea liderilor europeni, la Versailles, concluzia a fost că dependența de resursele rusești rămâne cel puțin și pentru iarna viitoare. Succes și mulțumesc pentru discuția pe care am purtat-o!
Florin Spătaru: Vă mulțumesc și eu. O zi bună!
Realizator: Zi frumoasă tuturor! Florin Spătaru, ministrul economiei, a fost prezent astăzi la "Apel Matinal".