În 2023 s-au acordat „aproximativ 3.300.000 de concedii medicale”
CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a populaţiei.
Articol de Adriana Turea, 19 Februarie 2024, 22:28
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie) - Realizator: Mihaela Enache - În 2023 s-au acordat aproximativ 3.300.000 de concedii medicale, sub totalul din anul anterior, când au fost peste patru milioane, iar nivelul se apropie de perioada de dinaintea pandemiei, afirmă preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea. Ea consideră că nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că populaţia este într-adevăr bolnavă şi de aceea CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Medicul Valeria Herdea a precizat care au fost principalele afecţiuni pentru care s-au luat concedii medicale în cursul anului trecut.
Valeria Herdea: S-au luat pentru bolile oncologice, pentru partea de afecţiuni legate de sarcină sau pentru concediile prenatale - înseamnă acolo 126 de zile, respectiv pentru gravidă şi pentru lăuză - apoi, probleme legate de sănătatea mamei şi copilului, aşa cum de altfel sunt prevăzute şi în strategia naţională de sănătate. Nu în ultimul rând, avem afecţiuni osteoarticulare degenerative, bolile cronice netransmisibile şi apoi afecţiunile intercurente. Eu cred că fiecare dintre cei care sunt medici, personalul medical îşi evaluează foarte corect care este starea pacientului din faţa lui şi ia acea decizie care permite, în primul rând, vindecarea mai rapidă a pacientului. Atunci când ai în faţă un pacient, îi recomanzi un regim igieno-dietetic, deci o dietă în care intră inclusiv odihnă, pentru că se ştie că perioada de odihnă facilitează vindecarea.
Realizator: Preşedinta CNAS a adăugat că numărul de zile de concediu medical este proporţional cu gravitatea diagnosticului şi că sunt mai multe concedii decât persoane cărora se acordă, deoarece un pacient poate beneficia de concedii prelungite pentru anumite afecţiuni şi merge în fiecare lună la doctor, pentru a-şi lua un astfel de certificat medical. Astfel, un pacient oncologic beneficiază de 18 luni de concediu medical, deci 18 concedii pentru aceeaşi persoană, iar în cazul unui pacient cu tuberculoză sunt 12 concedii