Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Imunitatea colectivă nu va duce la împiedicarea apariţiei valului 5”

”APEL MATINAL” - Invitat: dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

”Imunitatea colectivă nu va duce la împiedicarea apariţiei valului 5”
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 22 Decembrie 2021, 08:59

Apel Matinal - Invitat: dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Apel Matinal - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.


Cătălin Cîrnu: Premierul Nicolae Ciucă spune că România trebuie să se pregătească să gestioneze al 5-lea val al pandemiei de CO|VID-19, cel al tulpinei Omicron, care ar urma să ajungă în ţara noastră într-un interval de aproximativ 3 săptămâni. Atât oficialii de la București, cât și cei de la Bruxelles sunt îngrijorați de impactul pe care noul valul îl are deja într-o serie dintre țările europene și insistă pe necesitatea continuării campaniei de vaccinare.


Daniela Petrican: Discutăm despre acest subiect cu invitatul de astăzi al 'Apelului Matinal', doctor Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de vaccinologie. Bună dimineața!


Gindrovel Dumitra: Bună dimineaţa!


Daniela Petrican: Unul dintre argumentele celor care nu s-au vaccinat este acesta: țările din vestul Europei, cu un procent mult mai mare de vaccinare decât în România, sunt în scenariul roșu și revin la restricții, deci vaccinul nu ajută, spun antivacciniştii. Este în regulă această logică?


Gindrovel Dumitra: Nu, nici pe departe nu este în regulă. Este una dintre, să zicem, manipulările specifice antivacciniştilor şi, când spun 'manipulări', credeţi-mă că am încercat să găsesc un termen mai potrivit, dar nu, acesta este cel corect, pentru că el se raportează la o tehnică, care se numeşte aşteptări nerealiste. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, de obicei, de cele mai multe ori, se foloseşte în percepţia publică această informaţie, cum că vaccinul ar trebui să ne protejeze 100% de orice fel de îmbolnăvire, iar în cazul în care, iată, se întâmplă, în acel moment tragem concluzia că nu funcţionează. De fiecare dată se ignoră faptul că aceste îmbolnăviri apar în special în rândul nevaccinaţilor, iar în cazul în care îmbolnăvirile apar la vaccinaţi în acel moment numărul de persoane care ajung în spital, respectiv în Terapie intensivă sau care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic. Şi au existat diverse cifre. Dacă iniţial în primele luni ale acestui an 2021 aveam un raport de 1 la 20, ceea ce înseamnă că la 20 de persoane vaccinate 19 reuşeau să fie salvate de la moarte şi doar una era pierdută, ei bine, într-adevăr, în valul Delta am ajuns la cifre care au variat de la 1 la 5, respectiv de la 1 la 10, ceea ce ne duce la concluzia că cel puţin 4 persoane din 5 au putut fi salvate tocmai datorită vaccinării. Ei bine, aceste cifre nu pot fi ignorate, nu trebuiesc ignorate şi mai ales trebuie să fie privite cât se poate de realist pentru că întotdeauna într-o campanie de vaccinare şi mai ales într-o pandemie vom avea astfel de evoluţii care au un caracter la un moment dat repetitiv, dar important este să diminuăm cât mai mult riscurile şi să reducem cât mai mult este posibil pierderile de vieţi omeneşti.


Cătălin Cîrnu: Valul Delta, valul 4 de fapt, a fost un tsunami prin care a trecut România în toamnă, cu atât de multe decese - să ne aducem aminte că multe zile la rând au fost câte 500 de decese zilnic. A dus totuşi acel val 4 şi la o oarecare imunitate de turmă în România, aşa cum susţin antivacciniştii?


Gindrovel Dumitra: Fără discuţie că şi în această situaţie putem să afirmăm pozitiv că numărul mare de îmbolnăviri care s-au întâlnit în valul 4, şi aici mă refer nu doar la îmbolnăvirile declarate, cât şi mai ales la cele nedeclarate, au părut a asigura un fel de imunitate colectivă ceva mai consistentă şi sunt perfect de acord cu această afirmaţie, însă ea nu este suficientă. Această imunitate colectivă nu va duce niciodată la împiedicarea apariţiei unui alt val 5 şi observăm acest lucru mai ales în ţările occidentale, pentru că tipul sau tipologia, modul în care a evoluat valul 4 a fost întâlnit cu mult înainte în alte ţări vestice, mai ales cele care au o densitate populaţională foarte mare şi mă refer aici mai ales la Marea Britanie, şi observăm că cel puţin în această perioadă în Marea Britanie evoluează nestingherită varianta Omicron. Practic, numărul de îmbolnăviri a crescut de la 35-40.000 de îmbolnăviri zilnice la aproximativ 90.000, dar continuă ca spitalele să fie goale şi ăsta este un mesaj pe care noi trebuie să îl transmitem cât se poate de corect, iar acest lucru este posibil şi datorită imunităţii colective obţinute în special prin vaccinare în Marea Britanie, dar şi prin îmbolnăvire. Când spun în special prin vaccinare trebuie să nu uităm că, totuşi, Marea Britanie are în acest moment 70% acoperire vaccinală cu cel puţin două doze.


Daniela Petrican: Şi atunci, să ne temem de un nou val, având în vedere tulpina Omicron?


Gindrovel Dumitra: Opinia mea este că tulpina Omicron va crea probleme în ceea ce priveşte răspândirea în populaţie în primăvara acestui an şi nu neapărat în primăvară, chiar în iarnă, pentru ca eu mă aştept ca numărul de cazuri să înceapă sa crească în prima parte a lunii ianuarie. Da, trebuie să ne temem, fară discuţie, câtă vreme un singur om îşi poate pierde viaţa, atunci trebuie să ne temem, însă trebuie să privim cu foarte mult realism, probabil că nu vom mai avea un număr de 600 de decese zilnice, aşa cum s-a întâmplat în valul 4, dar ne vom apropia foarte mult de această cifră. Ei bine, în măsura în care vom reuşi să respectăm regulile, şi observ în ultima perioadă ca există foarte multe priviri aţintite în special asupra politicienilor şi mai ales cadrului administrativ, care trebuie să ia nişte măsuri - aşa este, trebuie luate nişte măsuri - asta reprezintă o condiţie primordială - astfel încât să evităm cât mai mult, să zicem, impactul unui val 5, însă cel mai mare impact îl putem obţine dacă noi, populaţia, reuşim să ne schimbăm comportamentul, pentru că, practic, aceste decese depind foarte mutl de fiecare dintre noi, de comportamentul şi responsabilitatea pe care o arătăm fiecare dintre cetăţenii acestei ţări atunci când ne raportăm la o problemă de sănătate publică.


Cătălin Cîrnu: Eu am o curiozitate, v-am întrebat de fiecare dată când v-am avut invitat despre ceea ce trăiţi acolo, la Sadova, unde aveţi cabinetul. Sunt curios, ca procentaj, cât la sută este populaţia vaccinată?


Gindrovel Dumitra: Răspunsul pe care o să vi-l dau este nu ştiu, şi am să vă spun de ce spun nu ştiu, pentru că într-adevăr, datele oficiale pe care le am în acest moment provenite de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea vorbesc de 20-25% procent de vaccinare, ceea ce este foarte puţin. Însă, de ce spun nu ştiu, pentru că există un număr de aproximativ 3.000-4.000, poate chiar 5.000 de persoane care lucrează în acest moment în afara ţării şi care sunt vaccinaţi în afara ţării. Ei bine, care este procentul din aceste persoane care lucrează în afară, deci care sunt vaccinate nu pot să vă spun. Eu colectez în acest moment adeverinţe de vaccinare de la pacienţii mei care s-au vaccinat în Spania, Franţa sau în altă localitate, pentru că ei merg şi lucrează sezonier în aceste ţări, însă mai este mult până de partea asta încât să am informaţiile complete.


Daniela Petrican: Şi apropo de măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile,se discută variantele de extindere a folosirii certificatului digital COVID inclusiv la locul de muncă. Evident, sunt păreri pro şi contra. Ministrul sănătăţii propune o nouă formă a documentului care prevede ca obligativitatea prezentării certificatului să se introducă doar când evoluţia epidemiei indică o creştere constantă. Credeţi că va deveni obligatoriu?


Gindrovel Dumitra: O formă de certificat verde, o formă de dovedire a faptului că nu reprezenţi un pericol pentru cei din jur, din punctul meu de vedere este obligatorie, pentru că, practic, aşa cum am spus, trebuie să ne obişnuim în viitorul apropiat ca să trăim cu acest virus şi dacă fiecare dintre noi ar putea să facă ceva în plus atât pentru propria sănătate, dar mai ales pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalţi, atunci orice măsură care poate fi luată trebuie să fie luată, inclusiv obligativitatea unuia astfel de certificat la locul de muncă.


Cătălin Cîrnu: Da, de curiozitate iarăşi vă întreb, credeţi că anti-vacciniştii se gândesc doar la ei, apropo de ce aţi zis ceva mai devreme?


Gindrovel Dumitra: Eu cred că au o problemă de percepţie, ei nu percep în acest moment ameninţarea şi se complac în aceste afirmaţii destul de penibile, cum că pandemia nu există, că nu reprezintă un pericol de sănătate publică, că este doar o viroză. Am văzut chiar şi ieri astfel de afirmaţii. Practic, nici nu sunt convins că ei cred aşa ceva, cu atât mai mult cu cât au existat în rândul lor persoane care şi-au pierdut viaţa tocmai datorită acestui virus. Însă, opinia mea este că acolo este vorba despre altceva, fie că discutăm despre anumite intrese, şi aici nu vreau să intru în amănunt fiindcă intru pe un teritoriu pe care nu sunt stăpân, dar poate fi vorba, până la urmă, şi de probleme de sănătate pe care ar trebui să şi le evalueze într-un alt mod.


Cătălin Cîrnu: Da, diplomatic spus. Mulţumim pentru prezenţa şi astăzi la "Apel matinal".


Gindrovel Dumitra: Bună ziua şi vă mulţumesc foarte mult.


Cătălin Cîrnu: Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi coordonator al grupului de vaccinologie, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Prima ședință de politică monetară a anului la BNR
România 15 Ianuarie 2025, 09:32

Prima ședință de politică monetară a anului la BNR

Majoritatea analiștilor financiari și experților băncilor comerciale cred că banca centrală va menține dobânda cheie la 6,5%.

Prima ședință de politică monetară a anului la BNR
Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR
România 15 Ianuarie 2025, 09:28

Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR

"Apel matinal" - Invitat Răzvan-Ioan Dincă, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune. Realizator:...

Oamenii au nevoie de actualitate, inclusiv în cultură, consideră președintele director general al SRR
O nouă şansă la viaţă
România 15 Ianuarie 2025, 08:52

O nouă şansă la viaţă

În prima parte a acestei luni, patru familii au acceptat să doneze organele celor dragi, aflați în moarte cerebrală.

O nouă şansă la viaţă
Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții
România 15 Ianuarie 2025, 08:23

Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții

Autoritățile locale și conducerea spitalului promit că situația se va remedia și că secția ar putea fi redeschisă până la...

Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții
Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești
România 15 Ianuarie 2025, 07:50

Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești

Obiectivele studenților nu reprezintă o prioritate pentru autorități, susțin reprezentanții Alianței.

Solicitările Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești
România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial
România 15 Ianuarie 2025, 07:38

România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial

România are nevoie urgent de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și a celui comercial, precum și pentru ținerea...

România trebuie să-și reducă rapid deficitul bugetar și deficitul comercial
Un nou fenomen ia amploare pe piața auto
România 14 Ianuarie 2025, 20:29

Un nou fenomen ia amploare pe piața auto

Tot mai mulți șoferi din București și din Ilfov își înmatriculează mașinile în provincie pentru a plăti un RCA mai ieftin.

Un nou fenomen ia amploare pe piața auto
AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului
România 14 Ianuarie 2025, 18:45

AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului

Scopul solicitării este începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

AUR cere sesiune extraordinară a parlamentului