Improvizaţiile, principala cauză a incendiilor în locuinţe
Specialiştii atrag atenţia că venirea sezonului rece duce la creşterea frecvenţei accidentelor provocate de folosirea surselor de încălzire.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Septembrie 2014, 14:33
Specialiştii atrag atenţia că venirea sezonului rece duce la creşterea frecvenţei accidentelor provocate de folosirea surselor de energie.
Între acestea, cele mai des întâlnite sunt incendiile sau intoxicaţiile cu monoxid de carbon, neglijenţa şi improvizaţiile sunt principalele cauze ale accidentelor, după cum s-a spus astăzi la o întâlnire de profil.
ISU şi compania E-ON au semnat pentru al treilea an consecutiv continuarea campaniei de informare a populaţiei pe această temă.
Campania a contribuit la reducerea accidentelor faţă de anii trecuţi după cum a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
"Populaţia noastră trebuie să înţeleagă că improvizaţiile care sunt de regulă la baza incendiilor în locuinţe nu sunt o soluţie, trebuie să înţeleagă că copiii trebuie protejaţi, nu poţi lăsa copiii închişi în casă şi să laşi sursele de foc, să te întorci să vezi că copiii au ars într-un incendiu şi că nu au putut să iasă din casă, că s-au sufocat de fum. Intoxicaţile cu monoxid de carbon, începe sezonul lor imediat în următoarea perioadă.
"Prevenţia rămâne actul principal şi chiar dacă costă, este mult mai ieftin în final pentru că salvăm vieţi", a declarat Raed Arafat.
Instalaţiile trebuie verificate periodic
La rândul lor, reprezentaniţii E-ON România recomandă populaţiei să verifice periodic instalaţiile de gaz şi electricitate.
Cele mai multe incidente în mediul rural au fost provocate de coşurile înfundate, a spus Frank Hajdinjak, directorul general al E-ON ROMÂNIA.
"Zi de zi în România au loc 15 incendii, iar asta înseamnă că în acest moment în timp ce vorbim are loc unul.
"Multe din aceste incendii se întâmplă din cauza improvizaţiilor, a lipsei de supraveghere a copiilor, a neverificării instalaţiei sau a coşurilor necurăţate", a spus Frank Hajdinjak.
Anul trecut s-au înregistrat aproape 11 mii de incendii la locuinţe soldate cu 840 de victime, dintre care 64 erau copii.