Impozitul progresiv "ar putea avea efecte pozitive"
Oamenii de afaceri spun că impozitul diferenţiat pare să aibă efecte pozitive, întrucât va duce la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei.
13 Februarie 2014, 08:21
Guvernul vrea să introducă impozitul progresiv pe venituri, dar nu a stabilit deocamdată un termen pentru implementarea acestei măsuri.
Potrivit strategiei fiscale bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată de Ministerul Finanţelor, impozitul va fi diferenţiat în trei trepte, cea mai mare cotă fiind de 16%.
Persoanele cu salarii mici vor plăti 8 sau 12 procente.
Aceeaşi strategie fiscală mai prevede şi reducerea CAS cu cinci la sută, de la 1 iulie.
Oamenii de afaceri spun că, la prima vedere, impozitul diferenţiat pare să aibă efecte pozitive, întrucât va duce la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei.
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, spune că, înainte de implementare, este nevoie şi de un studiu de impact care să arate avantajele, dar şi consecinţele asupra bugetului de stat şi a puterii de cumpărare a populaţiei.
El a declarat pentru Agerpres că înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte reprezintă şi un avantaj politic pentru actuala coaliţie de guvernare.