Impozitarea bacşişului, ca "trasul cu tunul după păsărele"
Contabilii autorizaţi din Sălaj critică ordonanţa de urgenţă privind impozitarea bacşişului, care urmează să intre în vigoare în mai puţin de două săptămâni.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Aprilie 2015, 13:51
Contabilii autorizaţi din Sălaj critică ordonanţa de urgenţă privind impozitarea bacşişului, care urmează să intre în vigoare în mai puţin de două săptămâni.
Fiscalizarea acestor sume ar fi greu de aplicat şi nu va aduce prea mulţi bani la buget, spun aceştia.
Preşedintele Corpului Experţilor Contabili din Sălaj, Alexandru Tamba, crede că actul normativ are multe aspecte neclare.
"Pentru a se plăti impozit, trebuie mai întâi să faci o declaraţie, după aceea trebuie plătit. Trebuie făcute o serie de documente pentru reţinerea la sursă. Este destul de complicat. Eu nu văd măsura aceasta o măsură care să ducă, ştiu eu, la reducerea evaziunii fiscale. Oricum, sumele sunt infime, este ca şi cum ai trage aşa, cu tunul după păsărele", a spus Alexandru Tamba.
Ordonanţa nu îi bucură nici pe barmani sau ospătari, care de la 1 mai vor fi obligaţi să declare bacşişul la Fisc şi să plătească impozit pe venit.
Aceasta dacă patronul decide ca sumele suplimentare să fie împărţite angajaţilor, pentru că actul normativ le dă dreptul şi să adauge sumele la profit.
Patronatele din turism au cerut mai demult o astfel de măsură şi cred că impozitul de 16 procente ar putea fi folosit pentru investiţii guvernamentale în acest domeniu.
Acum bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani şi arată cât de corect s-au purtat aceste categorii de personal cu clienţii.