Importurile masive "duc la ieftinirea cărnii de porc"
Producătorii spun că vând la limita preţului de cumpărare a porcilor de crescut şi se tem că dacă vor continua să scadă preţurile vor ajunge la faliment.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 10 Decembrie 2014, 13:26
Importurile masive duc la ieftinirea cărnii de porc în România.
Producătorii spun că vând la limita preţului de cumpărare a porcilor de crescut şi se tem că dacă vor continua să scadă preţurile vor ajunge la faliment.
În Buzău, crescătorii de porci se aşteaptă la ieftiniri şi mai mari, de aceea au început să vândă direct către populaţie.
În pragul sărbătorilor de iarnă, de fapt momentul în care îşi socotesc de obicei profitul, crescătorii de porci reclamă că preţul cărnii în continuă scădere este pe punctul de ale aduce falimentul.
Ion Enache, crescător din judeţul Buzău: "Intră carne din Uniune şi nu se gândeşte nimeni la crescătorul de porci din România, că a investit destul de mulţi bani şi că acum, când era practic vârf de activitate trebuie să vândă tot la preţul la care a fost vândut porcul în viu începând din septembrie 2014".
Crescătorul buzioan spune că cinci lei pe kilogramul de porc în viu este preţul la limita achiziţiei.
Ion Enache: "În 2014, tendinţa este să scadă, producătorul nu îşi acoperă costurile şi pe piaţă ajunge tot preţul la fel de mare".
Chiar dacă importurile duc la prăbuşirea sau chiar la falimentul fermelor de creştere a porcilor, crescătorii trebuie să îşi continue cumva activitatea, pentru că au angajamente, spre exemplu de subvenţionare europeană prin APIA.