Importurile de carne de porc au crescut cu 20%
Carnea de porc nu lipseşte înainte de Crăciun, însă o cantitate mult mai mare provine din import faţă de anul trecut, din cauza gripei porcine africane ce a afectat multe ferme.
Articol de Radiojurnal, 20 Decembrie 2018, 13:35
Carnea de porc nu lipseşte din magazine de Sărbători, însă o cantitate mult mai mare provine din import faţă de anul trecut, din cauza gripei porcine africane ce a afectat multe ferme din ţară. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoş a estimat la RRA, că importurile în acest domeniu au crescut cu 20%.
El a spus că, chiar şi în acest context, producătorii români nu au crescut preţurile.
Ioan Ladoş: Noi monitorizăm şi urmărim preţurile în viu, pentru că noi suntem fermieri şi aşa vindem, carnea în viu, deci porcul în viu, către abatoare.
Din punctul nostru de vedere pot să vă spun cu certitudine că noi vindem la fel anul acesta, ca şi acum trei ani, deci la acelaşi preţ.
Din perspectiva noastră, preţurile n-au crescut, dar trebuie să înţeleagă ascultătorii că nu fermierii sunt cei care fac preţuri.
Noi suntem începutul lanţului producţiei de carne de porc, iar preţurile se fac acolo, la galantar.
În România se sacrifică, în această perioadă, peste un milion de porci, iar astăzi este punctul culminat pentru că este Ignatul, ziua, în care în mod tradiţional se taie porcul în gospodăriile de la sate.