Importuri de energie, mai mari
Strategia energetică a României este aceea de a-și rezolva și diversifica unitățile de producție.
Articol de Radiojurnal, 10 Decembrie 2024, 14:49
Strategia energetică a României este aceea de a-și rezolva și diversifica unitățile de producție, în contextul în care numai în primele opt luni ale acestui an importurile de energie au fost mai mari cu 60% față de perioada similară din 2023.
Tranziția la energia curată va presupune însă costuri semnificative, ca de altfel la nivelul întregii Uniunii Europene, pentru care acest cost va ajunge la 1.300.000 de miliarde de euro anual, după cum estimează Daniel Apostol, director al Federației Patronale a Energiei.
Daniel Apostol: Tranziția energetică este, evident, un proces pe care îl vom traversa dintr-o perspectivă mult mai complexă, pentru că e vorba despre transformarea întregii economii, e vorba și despre transformare a unor unități de producție, despre adoptarea unor alte unități de producție.
E vorba despre transformarea forței de muncă, dacă vreți, de reorientare, de recalificare. Se vorbea de gazul natural ca resursă energetică de tranziție. Așa este. Mai mult, în discursuri publice, la nivel guvernamental se vorbește despre nevoia unui program amplu de reindustrializare a României.
Noi considerăm că gazele naturale de care dispunem trebuie să fie fundamentul acestei reindustrializări, o resursă naturală de care dispune România și care nu poate fi trecută cu vederea, dacă discutăm de construcție de noi capacități de producție, de noi unități industriale. Energia este un sector strategic în orice ţară.