Importanţa alegerilor europarlamentare
Preşedintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul, vorbeşte despre importanţa alegerilor europarlamentare în interviul acordat corespondentului RRA.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 03 Aprilie 2014, 15:16
Vorbim despre apropiatele alegeri europarlamentare care vor avea loc în ţara noastră pe 25 mai.
Deciziile care se iau în Parlamentul European se referă la viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.
Peste tot în Europa este nevoie de legitimitate parlamentară şi de oameni cu vederi democratice.
Preşedintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul, vorbeşte despre importanţa alegerilor europarlamentare într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.
Audio: Preşedintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul.
Reporter: Domnule preşedinte, de ce sunt importante alegerile europarlamentare, în general, şi în special cele de anul acesta?
Joseph Daul: Parlamentul European, mai ales după Tratatul de la Lisabona, are foarte multe responsabilităţi, mai ales în plan legislativ, la fel ca un parlament naţional, dar aş spune că este ceva mai important, pentru că deciziile pe care le ia trebuie apoi aplicate de parlamentele naţionale.
Reporter: Sunt primele alegeri după criza economică. Credeţi că am putea asista la o prezenţă redusă la urne?
Joseph Daul: Suntem, într-adevăr, într-o perioadă dificilă, cetăţenii simt din plin efectele crizei, dar, aşa cum am spus deseori, cetăţenii trebuie să înţeleagă că această criză nu a venit din Europa şi că nu Europa a provocat criza. Deşi avem încă o perioadă foarte dificilă - şi mă gândesc, de pildă la români sau la greci care au trebuit să suporte măsuri aspre de austeritate - reuşim să depăşim criza. Nu am trecut încă de tot de ea, dar o vom face curând.
Reporter: Deci îi sfătuiţi pe cetăţeni să se prezinte în număr cât mai mare la vot şi pentru a conferi mai multă legitimitate europarlamentarilor?
Joseph Daul: Da, cred că este foarte important. Peste tot în Europa avem nevoie de legitimitate parlamentară, de oameni cu vederi democratice. Trebuie să evităm extremele şi, pentru acest lucru, este necesar ca cei care iubesc democraţia să voteze în toate ţările europene.
Reporter: Ce poate face un europarlamentar pentru cei care l-au ales?
Joseph Daul: O să vă explic în cel mai simplu mod posibil. Deciziile pe care le luăm aici se referă la viaţa de zi cu zi. Un om, după ce se trezeşte dimineaţa, merege la duş. Sunt norme europene care protejează consumul de apă. Apoi, ia micul dejun. Avem norme europene de securitate alimentară. Apoi, circulă cu maşina. Există norme europene de protejare faţă de efectul gazelor de eşapament. Pot continua cu astfel de exemple pentru întreaga zi, pentru că, de dimineaţă până seara Europa este cu fiecare dintre noi.