Implicare a parlamentului "în absorbţia fondurilor europene"
Prim-ministrul Victor Ponta susţine că prin Acordul de parteneriat cu UE, sumele europene vor fi folosite pentru a atenua gravele discrepanţe între diferitele zone ale ţării.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Octombrie 2013, 17:48
Prim-ministrul Victor Ponta a pledat, marţi, pentru o implicare mai mare a parlamentului în deciziile referitoare la absorbţia fondurilor europene.
El a prezentat Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privind mecanismul financiar multianual 2014-2020.
Victor Ponta a susţinut că prin Acordul de parteneriat, sumele europene vor fi folosite pentru a atenua gravele discrepanţe între diferitele zone ale ţării.
Totodată, premierul a atras atenţia că România a fost evident defavorizată prin fondurile europene structurale alocate pentru 2014-2020, comparativ cu alte state din zonă, deoarece "se putea negocia mai bine".
În timpul dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a susţinut că social-democraţii vor asigura guvernului suportul legislativ necesar pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene.
"Trebuie să remarcăm faptul că am plecat de la rata absorbţiei de 6,3% şi ne aflăm acum la 24,09%, iar previziunile indică un nivel la finalul anului de undeva aproape de 30%.
"Vom asigura suportul necesar, aici, în parlament, în ceea ce priveşte legiferarea, în ceea ce priveşte crearea pârghiilor necesare guvernului şi ministerelor de profil, pentru ca nivelul de absorbţie să fie din ce în ce mai bun" a spus Marian Neacşu.
"Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului" - a susţinut deputatul UDMR László Borbély - care a făcut în plen o radiografie a perioadei anterioare.
"În peroada 2007-2012, cu toţii, stimaţi colegi, am fost incoerenţi, am avut proiecte slabe, am avut conflicte între instituţii. Eu cred că am făcut multe greşeli. Dar haideţi să învăţăm din greşelile pe care le-am făcut" a mai spus László Borbély.