Implementarea managementului privat în companiile de stat
Se încheie o nouă etapă din procesul de selecţie a managerilor privaţi pentru companiile de stat de la care se doreşte îmbunătăţirea performanţelor şi reducerea semnificativă a pierderilor.
Articol de Diana Domenico, 13 Septembrie 2011, 15:00
Termenul până la care Ministerul Economiei primeşte oferte de consultanţi care să organizeze acest proces de recrutare a noilor directori pentru primele firme: Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare şi Romarm, expiră marţi.
Soluţia găsită de guvern pentru eficientizarea activităţii companiilor de stat este intens comentată în aceste zile.
Se vorbeşte despre sume uriaşe care ar urma să reprezinte salariile managerilor, dar şi despre provocările la care ar trebui să facă faţă aceştia.
Consultantul care va câştiga licitaţia se va implica în selecţia firmelor de recrutare care vor face efectiv înlocuirea managerilor de la marile companii de stat.
Pentru găsirea celui mai bun candidat în astfel de poziţii de conducere se preferă abordarea directă a potenţialilor candidaţi, identificând în piaţa de profil persoanele cu experienţă şi care au dovedit pe parcursul anilor realizări remarcabile.
O altă variantă este şi anunţarea în mod public a demersului de recrutare şi posibilitatea candidaţilor de a aplica pentru poziţia respectivă.
În cazul companiilor de stat care urmează să aibă management privat, firmele de recrutare se vor îndrepta mai mult spre cei cu experienţă în domeniul privat, este de părere directorul unei astfel de firme, Daniela Necefor.
"Dacă luăm din sectorul public, înlocuim sectorul public cu sectorul public nu are sens pentru că marea majoritate din sectorul public, managerii care sunt sau directorii de direcţii, în general sunt numiţi politic şi tocmai se vrea această înlocuire a nu fi implicaţie politică", a spus Daniela Necefor.
Managerii privaţi să aibă o experienţă de 10-15 ani într-o funcţie de conducere
Concursurile de selecţie a managerilor privaţi la companiile de stat se vor organiza în termen de 60 de zile de la data hotărârii adunărilor generale ale acţionarilor privind modificarea prevederilor referitoare la managementul societăţii.
Potrivit unui proiect de lege aflat în lucru la comisiile permanente ale Senatului în vederea selectării managementului privat, adunarea acţionarilor constituie o comisie de selecţie formată din maxim cinci persoane.
Directorul executiv al uneia dintre cele mai mari firme de recrutare de pe piaţă, Mihaela Perianu, pune sub semnul întrebării derularea corectă a întregului demers şi spune că până acum nu a fost organizat transparent.
"Mi se pare cumva bizar că aflăm despre o astfel de licitaţie din presă şi aflăm după ce anumite companii de recrutare au depus deja actele pentru licitaţie", a afirmat Mihaela Perianu.
În legătură cu potenţialii candidaţi, Mihaela Perianu spune că aceştia trebuie să aibă în primul rând experienţă de 10-15 ani într-o funcţie de conducere.
"Nu ştiu dacă ar fi chiar foarte mulţi candidaţi, tocmai pentru că românii nu au foarte mare încredere în statul român şi în felul în care sunt guvernaţi şi ar fi ceva candidaţi interesaţi", a adăugat doamna Perianu.
Indemnizaţia lunară brută plătită managerului privat se negociază, pornindu-se de la salariul de bază mediu brut pe societatea de stat.
Grila de salarizare ţine seama de realizarea unui anumit nivel anual al cifrei de afaceri, pe de o parte, şi de numărul mediu scriptic de salariaţi ai societăţii, pe de altă parte. În cazul în care societatea înregistrează pierderi sau datorii, coeficientul de ierarhizare se va diminua proporţional cu valoarea acestora.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri urmează să prezinte stadiul evoluţiei procesului de selecţie a noilor manageri pentru companiile de stat într-un comunicat de presă anunţat pentru marţi.