Impactul eliminării cotelor de lapte în UE din 2015
Comisarul european Dacian Cioloş consideră că situaţiile pot fi foarte diverse, iar instrumentele pe care le au la dispoziţie insituţiile europene trebuie să răspundă tututor.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 24 Septembrie 2013, 21:26
Eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, din 2015, ar putea avea impact negativ asupra zonelor în care sectorul este fragil - atrage atenţia, la Bruxelles, comisarul european, Dacian Cioloş.
Şi fermierii români riscă să piardă pe piaţa laptelui, cu rigori mult mai dure, dacă autorităţile nu vor lua măsuri în viitorul apropiat.
Comisarul Dacian Cioloş consideră că situaţiile pot fi foarte diverse, iar instrumentele pe care le au la dispoziţie insituţiile europene trebuie să răspundă tututor.
În privinţa României, Dacian Cioloş apreciază că nu eliminarea cotelor este problema principală.
"România nu utilizează aproape nici jumătate din cota de lapte care i-a fost alocată.
"Deci, în România nu eliminarea cotelor de lapte este problema directă.
"Poate să fie o problemă indirectă, în sensul că, eliminând cotele de lapte, poate să existe producţie care să vină din afara României şi să concureze producţia din România",a adăugat Dacian Cioloş.
Comisarul pentru agricultură spune că, România are nevoie de un proces mai rapid de organizare şi restructurare în domeniu, iar noua politică agricolă comună oferă deja instrumentele necesare.
Producţie integrată, în exploataţii mai mari
Participant la conferinţa de la Bruxelles, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, apreciază că mai multe state, inclusiv România, se tem de impactul pe care îl va avea eliminarea cotelor asupra producătorilor de lapte.
"Există o competiţie mult mai puternică, cu alte state, Ungaria, Austria, vizavi de costul de producţie.
"Costul de producţie în aceste state, unde se reuşeşte a avea o producţie integrată, o producţie în exploataţii mai mari, cooperative agricole, costul de producţie este mai mic faţă de România, unde fragmentarea exploataţilor duce la costuri de producţie mult mai mari", a precizat ministrul.
Daniel Constantin s-a pronunţat în favoarea formelor de asociere între fermieri şi a dat asigurări că ministerul are în vedere măsuri care să-i sprijine inclusiv prin acordarea unor ajutoare de producţie din pachetele financiare de care beneficiază statele membre.