Imobil construit pentru militari la Satu Mare neocupat
În municipiul Satu Mare un imobil pentru militari este neocupat.
07 Ianuarie 2019, 21:03
În momentul în care îţi întemeiezi o familie, să ai o locuinţă devine o prioritate. Din păcate, nu toată lumea are posibilitatea să plătească o chirie ori rata la bancă pentru a-şi cumpăra o casă. În aceste condiţii, apelând la administraţiile publice locale - informează RRA.
În municipiul Satu Mare sunt puţine apartamente ANL, cu toate că cereri sunt cu sutele. În atare condiţii, un astfel de imobil care aparţine, în urma unei înţelegeri prealabile, Ministerului Apărării Naţionale, este nelocuit, deşi a fost dat în folosinţă cu multă vreme în urmă.
Încercăm să desluşim această poveste în minutele următoare, într-un reportaj de la Satu Mare.
Reporter: Sergiu Podină - În raport cu salariile din ţara noastră, perioada de timp în care un român trebuie să facă economii pentru a putea să-şi cumpere o casă depăşeşte 10 ani. În acest context mulţi apelează la primărie, acolo unde există deja construite blocuri ANL. Din păcate, lipsa spaţiilor locative de acest gen este resimţită în toate judeţele, iar Satu Mare nu reprezintă o excepţie. În urmă cu mai mulţi ani, din dorinţa de a schimba situaţia între Primăria Satu Mare şi Ministerul Apărării Naţionale a fost semnat un acord prin care cei din urmă cedează un teren municipalităţii în vederea construirii a şase astfel de imobile. Prima parte a proiectului a fost finalizată, mai exact peste 75 de apartamente au fost recepţionate, însă la ora actuală nu toate sunt locuite.
Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare: 50 de apartamente au fost repartizate. Ultimul bloc însă nu prea este locuit nici în momentul de faţă, care a revenit MApN-ului, şi din păcate acea înţelegere cu Ministerul Apărării prevede că 50% dintre unităţile locative care se vor construi prin acest program trebuie predate lor.
Reporter: Un întreg bloc cu 25 de apartamente, construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a fost predat Administraţiei Locale care pe urmă l-a cedat Ministerului Apărării Naţionale la finalul anului 2017.
Gabriel Leş, ministrul apărării naţionale: Din informaţiile pe care le deţin, acel bloc care aparţine MApN este repartizat. Motivul pentru care nu este în momentul de faţă ocupat, sincer nu-l ştiu, dar voi cere aceste informaţii să vedem care sunt motivele pentru care acel bloc nu este ocupat.
Reporter: În a doua parte a proiectului care va fi demarat în 2019 ar trebui să se construiască alte trei blocuri ANL, în total 70 de spaţii locative.
Kereskényi Gábor: Avem aproape 400 de cereri şi la ora actuală. Nu ştiu dacă se justifică sau nu, în orice caz eu am depus o solicitare oficial în care am cerut ca toate cele trei blocuri să rămână la dispoziţia municipalităţii şi să le repartizeze municipalitatea către familiile tinere.
Reporter: Dacă o astfel de variantă ar putea fi luată în calcul, ne spune Gabriel Leş, ministrul apărării naţionale.
Gabriel Leş: Spre deosebire de alte localităţi, municipiul Satu Mare are unitate militară şi o astfel de nevoie există şi va exista întotdeauna la Ministerul Apărării. De aceea, în momentul ăsta chiar nu vă pot spune dacă o astfel de solicitare poate să primească aviz pozitiv. Vă spun doar la nivel naţional, am cifrele, necesarul de locuinţe este foarte mare. De aceea îmi este foarte greu să cred că vom putea renunţa la spaţii locative, nici cel puţin la Satu Mare.
Reporter: Potrivit aceluiaşi ministru Gabriel Leş, în toată România ar fi necesare câteva mii de apartamente pentru cadrele militare. În acelaşi timp, alte câteva mii ar fi bine venite pentru românii care nu îşi permit să plătească o chirie sau o rată la bancă aferentă unui împrumut.