Imnurile naţionale ale României de-a lungul istoriei
De-a lungul timpului, România a avut 6 imnuri naţionale. Imnul de Stat este un cântec solemn, apărut o dată cu formarea statelor naţionale şi adoptat oficial ca simbol al unităţii.
Articol de Nicoleta Turcu, 29 Iulie 2018, 12:33
Festivităţi şi ceremonii astăzi în toată ţara de Ziua Imnului Naţional, care a fost proclamată prin lege în anul 1998 şi se sărbătoreşte, de atunci, la data de 29 iulie.
De-a lungul timpului, România a avut 6 imnuri naţionale. Imnul de Stat este un cântec solemn, apărut o dată cu formarea statelor naţionale şi adoptat oficial ca simbol al unităţii naţionale.
În1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, România a avut primul imn - "Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor".
Melodia nu a avut însă versuri până în anul 1881, când poetul Vasile Alecsandri a compus textul pentru viitorul "Imn Regal român", intonat, pentru prima data, la încoronarea regelui Carol I, în anul 1884.
-: "Trăiască Regele, în pace şi onor!"
Reporter: Abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 şi instaurarea republicii au adus la schimbarea Imnului de Stat. Noul Imn naţional, al Republicii Populare Române, era intitulat "Zdrobite cătuşe". Muzica îi aparţine lui Matei Socor şi sugera, prin versurile dramaturgului Aurel Baranga, victoria proletariatului.
-: "Zdrobite cătușe în urmă rămân".
Reporter: Imnul s-a intonat până în 1953, când a fost înlocuit cu "Te slăvim, Românie". Muzica era scrisă tot de Matei Socor, iar versurile le aparţineau poetilor Eugen Frunză şi Dan Deşliu şi subliniau prietenia cu Uniunea Sovietică şi ideologia stalinistă.
-: "Te slăvim, Românie, pământ părintesc".
Reporter: În anul 1975 imnul a fost din nou schimbat - se intona "Pe-al nostru steag e scris Unire", pe muzica lui Ciprian Porumbescu. Melodia a devenit, ulterior, Imnul national al Albaniei, la propunerea poetului Victor Eftimiu, de origine albanez.
-: "Pe-al nostru steag e scris unire,/Unire-n cuget și simțiri".
Reporter: Din 1977, un nou imn, al României Socialiste, "Trei culori cunosc pe lume". Textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului.
-: "Trei culori cunosc pe lume,/Amintind de-un brav popor".
Reporter: "Trei culori cunosc pe lume" a fost intonat până în decembrie 1989, când a fost înlocuit cu "Desteaptă-te, române!", odată cu schimbarea regimului politic dupa revoluţia anticomunistă din decembrie '89.
Ziua imnului. Șapte versiuni ale Imnului Național al României (AUDIO)