Îmbolnăvirile cu meningită virală, "în creştere în Botoşani"
Încă 8 persoane au fost diagnosticate, în Botoşani, cu meningită acută virală în wekendul care a trecut. 6 dintre acestea sunt copii.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 03 Iulie 2012, 07:45
Bolnavii sunt internaţi pe Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean.
În prezent, numărul total al cazurilor de meningită înregistrate în judeţul Botoşani a ajuns la 42, fiind vorba despre 32 de copii sub 15 ani şi 10 adulţi.
Conform datelor prezentate de oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, pacienţii sunt din mai multe localităţi ale judeţului şi nu se pune problema declarării unei epidemii.
"Este posibil ca numărul cazurilor să crească, favorizate de condiţiile meteo, de caniculă, de circulaţie, dar şi de perioada aceasta aglomerată de sfârşit de an şcolar, sunt examene, au fost serbări, excursii, iar elevii sunt extrem de expuşi.
"Sursele de îmbolnăvire nu pot fi decât persoanele bolnave cu care pacienţii au venit în contact.
"O epidemie se declară atunci când într-o zi sunt înregistrate 10 cazuri de îmbolnăvire, ori la Botoşani nu este cazul" a declarat medicul Ecaterina Chihaia, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate publică Botoşani.
În cazul adulţilor şi persoanelor peste 15 ani, există suspiciuni că boala ar fi transmisă de virusul West Nile, având în vedere că o parte dintre aceştia au circulat în afara graniţelor ţării.
Specialiştii botoşăneni aşteaptă în această săptămână confirmările laboratoarelor din Bucureşti şi Iaşi pentru cazurile depistate săptămâna trecută.
"Monitorizăm şi eventualele cazuri de îmbolnăvire cu meningita- meningo-encefalită prin virusul West Nile.
În judeţul Botoşani nu s-a pus, până acum, diagnostic de West Nile.
"Dar dacă se va pune acest diagnostic, vom intra într-o supraveghere mai serioasă.
"Absolut tot ce înseamnă meningită peste 15 ani va trebui să fie investigată şi în laborator.
"Oamenii trebuie să ştie că orice muşcătură este periculoasă şi trebuie să evite contactul cu insectele de orice fel." adaugă dr. Ecaterina Chihaia.
În prezent, Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean funcţionează la capacitate maximă, însă reprezentanţii DSP dau asigurări că unitatea va putea prelua şi alte cazuri.
"În aceeaşi perioadă de timp, continuă să se diagnosticheze cazuri de rubeolă, rujeolă, dizenterii bacteriene, boli diareice, hepatita acută.
"E greu să îi ţii la un loc, însă sunt paturi suficiente. Spitalul e plin însă poate suplimenta, dacă va fi cazul.
"Chiar dacă acum avem doar 3 paturi în salon, faţă de 6, cât aveam în vechiul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
"Dacă va fi o problemă, ne vom organiza" susţine dr. Ecaterina Chihaia.
"Pe secţia infecţioase copii avem şi câte doi pacienţi într-un pat, motiv pentru care, acolo unde se poate, facem externări în regim de urgenţă", declară Doina Botez, medicul şef al secţiei infecţioase copii.
Starea pacienţilor este stabilă.
Medicii susţin că aceste cazuri izolate apar pe fondul temperaturilor ridicate şi a lipsei de igienă personală.
Primele 4 cazuri au apărut pe 19 iunie.