Îmbătrânirea populaţiei în România este tot mai accentuată
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 15 Martie 2024, 13:18
Îmbătrânirea populaţiei se accentuează în România de la an la an. În timp ce se estimează, numărul populaţiei rezidente tinere de vârstă preşcolară şi şcolară continuă să aibă un trend descendent, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
În prezent există aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani şi peste, ceea ce înseamnă aproape 20% din populaţia generală a ţării. În viitor, sistemul social va trebui să facă faţă unui număr tot mai crescut de persoane vârstnice, cu nevoie de îngrijire pe termen lung, de existenţa cărora nici măcar nu se ştie, din cauza lipsei de personal specializat, atrage atenţia Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali.
Persoanele vârstnice singure, cu funcţionalitate limitată şi cu dizabilităţi fac parte din grupuri vulnerabile, dar nu este încă o evidenţă clară a acestora la nivel naţional, atrage atenţia Radu Scripa, de la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud.
"S-a constatat că e necesară constituirea unei baze de date a beneficiarilor, care bază de date să poată să asigure urmărirea fiecăruia dintre aceştia. De ce existau beneficiari în unele centre de care nu ştie absolut nimeni?
Reporter: În judeţul Bistriţa-Năsăud s-a implementat însă o procedură.
Radu Scripa: Noi avem centre şi acum care au beneficiat de pe raza altor judeţe, mai ales la persoanele cu dizabilităţi. E numit un manager de caz de la DGASPC-ul din judeţul respectiv, care vine cel puţin o dată la două săptămâni să verifice acei beneficiari, şi există o evidenţă destul de clară. Dar ăsta e cazul de bună practică pe care îl are judeţul Bistriţa-Năsăud. La nivelul Serviciului Public de Asistenţă Socială, adică primăria, o să trebuiască să aibă un asistent social desemnat ca manager de caz pentru cel mult 50 de persoane vârstnice. Probabil legislaţia o să prevadă serviciile de îngrijire pe perioadă îndelungată", a spus Radu Scripa.
Săptămâna viitoare se va marca Ziua Mondială a Asistenţei sociale, iar sloganul este anul acesta "viitor comun pentru o schimbare semnificativă şi transformatoare".