Ieşirea din recesiune, "prima etapă spre ieşirea din criză"
Premierul Emil Boc a declarat la TVR că România a ieşit din recesiune după ce trei semestre la rând a înregistrat creştere economică. Evoluţiile din zona euro "continuă să afecteze România"
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Septembrie 2011, 08:50
Economia ţării noastre este în graficul estimat de creştere, iar deficitul bugetar în scădere, a declarat premierul Emil Boc marţi seară, la postul public de televiziune.
Prim-ministrul a afirmat că stabilitatea câştigată va fi menţinută doar printr-un buget echilibrat.
România a ieşit din recesiune, întrucât a avut trei semestre de creştere economică consecutive, însă nu a ieşit din criză, a afirmat premierul Emil Boc.
În opinia sa, evoluţiile economice din zona euro afectează şi ţara noastră, astfel că prognoza de creştere economică, de 3,5% - 4% dată de Comisia Europeană şi FMI, va fi revizuită.
"La sfârşitul lunii octombrie, împreună cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, vom stabili exact prognoza de creştere economică pentru anul 2012 şi nivelul deficitului bugetar. Din nefericire, ceea ce se întâmplă în Europa, întreaga economie europeană îşi revizuieşte creşterea economică în anul 2012 în scădere.
"Acest lucru va avea un efect indirect şi asupra noastră. Noi astăzi avem stabilitate macro-economică, am ieşit din recesiune şi ieşirea din recesiune este prima etapă spre ieşirea din criză, dar ieşirea din criză, repet, depinde şi de ceea ce se întâmplă în restul lumii", a declarat Emil Boc.
Premierul a subliniat că bugetul pe 2012 trebuie să fie unul echilibrat şi cu acoperire în spaţiul economic, lipsit de demagogie şi populism.
În ceea ce priveşte situaţia bugetarilor, Emil Boc a afirmat că numărul acestora este cu puţin peste 1,2 milioane, însă procesul de restructurare continuă la ministerul finanţelor, ANAF şi ministerul de Interne, adică în acele structuri ale statului care sunt supradimensionate.