ICR Bruxelles susține artiștii români. Vezi calendarul evenimentelor
Directorul Institutului Cultural din Bruxelles, Liliana Țuroiu, a detaliat la „Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină” calendarul ICR Bruxelles.
Articol de Maria Țoghină, 28 Octombrie 2021, 12:23
Perioada pandemiei a restricționat mult actele culturale, din pricina măsurilor sanitare impuse de autorități, iar ICR Bruxelles a trebuit să se adapteze în acest sens.
„Sunt multe proiectele pe care ne-am fi dorit să le derulăm, dar partenerii din spațiul de referință, din Belgia, din Benelux, au anulat sau au reprogramat foarte multe dintre manifestările de anvergură la care ICR Bruxelles era partener”, a declarat directorul Institutului, Liliana Țuroiu.
Cu toate acestea, ICR lansează în continuare proiecte menite să susțină artiștii români.
Astfel, Institutul încheie acest an atât cu evenimente fizice, cât și online: un vernisaj la galeria ICR Bruxelles al pictorului Gheorghe Ion Anghel precum și un recital de pian semnat de tânăra Antonia Tudose.
Pentru a ține pasul cu evenimentele organizate de Institut în fiecare dintre sucursalele sale, puteți accesa site-ul acestora aici: https://www.icr.ro/categorii/evenimente .
Pentru anul următor, Institutul își propune evenimente ambițioase, a căror desfășurare ține de evoluția epidemiologică: „Noi avem planuri importante pentru că am continuat dialogul cu instituțiile care au găzduit expozițiile românești aici in Belgia, dar și în Olanda și la Luxemburg în perioada Europalia. Odată ce vom putea pregăti un proiect important, vom putea cu siguranță să reluăm sau să ducem mai departe ecourile prezenței la Europalia.”
ICR Bruxelles are planificate pentru lunile ianuarie-februarie ale anului 2022 câteva evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, care se sărbătorește pe 15 ianuarie, precum și a Zilei Brâncuși, care aniversează nașterea marelui maestru, pe 19 februarie.
Prioritatea ICR: sprijinirea artiștilor români din străinătate
Directorul ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, își dorește să ofere artiștilor români din străinătate o platformă de ascensiune: „Este loc pentru o mai bună promovare a artiștilor noștri, a marilor români din străinătate și din România – în domeniul cultural, cred că România are foarte multe lucruri de afirmat, iar noi suntem datori să promovăm pe scene cât mai prestigioase pentru că, iată, vocea acestor creatori români sau opera lor este vizibilă oricum, însă publicul larg are acces la opera marilor creatori tocmai în cadrul unor platforme de dialog, de promovare.”
Cu toate acestea, diplomația culturală a creat punți de legătură între țări și a adus prestigiu țării noastre, încadrând-o în circuitul de evenimente culturale globale: „Îmi doresc să putem, în curând, să reluăm aceste proiecte după modelul marilor culturi. În România sunt deja foarte multe festivaluri, foarte multe platforme de dialog care au devenit importante nu doar la nivel european, la nivel global.”
Liliana Țuroiu afirmă că eforturile diplomaților se fac simțite și că „România nu trebuie să-și refuze dreptul de a deveni o mare putere pe tărâmul diplomației culturale. ”
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 25 – 26 octombrie 2021
Autori articol: Maria Țoghină și Ruxandra Maria Cojocariu