ÎCCJ judecă recursul vameşilor de la Siret
Ultimul lot de 15 poliţişti şi vameşi de la Siret se va prezenta în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) pentru a le fi judecat recursul la decizia de arestare preventivă.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Februarie 2011, 10:29
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marţi, recursurile ultimului lot de 15 poliţişti şi vameşi de la Siret la decizia de arestare preventivă.
Până acum au fost respinse solicitările a 44 de inculpaţi, între care şi fostul şef al Punctului de trecere a frontierei de la Siret, Aurel Anea.
Ei vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest.
Toţi sunt acuzaţi de luare de mită şi favorizarea traficului de ţigări prin această vamă.
Curtea de Apel Bucureşti a emis mandatele de arestare preventivă pentru cei 15 poliţişti şi vameşi de la Siret pe 4 februarie.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sumele primite de poliţiştii de la Punctul de trecere a frontierei Siret care lucrau într-o tură, aproximativ 10-12 persoane, variau între 7.000-8.000 de lei şi 20.000-25.000 de lei.
DNA susţine că, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la vama din Siret a fost constituit un grup infracţional organizat, format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali, având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită.
"Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă", potrivit anchetatorilor DNA.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări o persoană îi oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului - 50 de lei.