Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iarna nu ar trebui să aducă probleme în privința prețului gazelor naturale, consideră președintele ANRE

"Apel matinal" - Invitat: preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, George Niculescu. Realizator: Daniela Petrican

Iarna nu ar trebui să aducă probleme în privința prețului gazelor naturale, consideră președintele ANRE
Foto: Arhivă / transgaz.ro.

Articol de Daniela Petrican, 02 Iulie 2024, 09:32

Luna iulie vine cu scumpiri pentru români, dar şi cu o mărire a salariului minim brut pe ţară, care se majorează de la 3.300 la 3.700 lei, potrivit deciziei executivului. Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va primi în plus 284 lei net pe lună. Pe de altă parte, avem creşteri de accize pentru carburanţi şi, nu în ultimul rând, facturile la gaze vor suferi modificări după decizia ANRE, care a aprobat o majorare a tarifelor de distribuţie. Vorbim pe marginea acestui subiect cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, George Niculescu, invitatul "Apelului matinal". Bună dimineaţa!
Bună dimineaţa, dumneavoastră şi ascultătorilor dumneaoastră!
Practic, spuneţi-ne cum se va reflecta această creştere a tarifelor în factura consumatorilor casnici.
Trebuie să vă spun de la început că modificarea tarifului de distribuţie pentru gaze naturale vine ca urmare a unei obligaţii pe care autoritatea o are în în acest domeniu. Deci, noi reglementăm după nişte metodologii care sunt foarte clar stabilite şi până la 1 iulie trebuia să facem aceste modificări. Această creştere este, în medie, de 19%, dar vorbim de o creştere a tarifului de distribuţie, nu o creştere a preţului gazelor naturale. Ştim că în factura pe care o primim acasă şi eu, pe care o primesc acasă, componenta de distribuţie are o parte mică din totalul elementelor prevăzute în factură. Impactul asupra facturilor plătite de către români este unul relativ redus, pentru că vorbim de o creştere medie a serviciului de distribuţie de 10 lei pe megawatt-oră distribuit. Şi, ca să nu fiu foarte tehnic, vreau să vă dau un exemplu, exemplul unui apartament cu trei camere care are un consum anual de gaze naturale de trei megawaţi-oră, aici vorbim de o creştere a tarifului de distribuţie cu aproximativ 2,5 lei pe lună.
În ce măsură se va reflecta această majorare asupra pieţei gazelor din România şi, bineînţeles, cum vă aşteptaţi să evolueze în continuare piaţa locală de energie?
Aşa cum v-am spus, până la 1 iulie trebuia să facem aceste modificări, în România, însă, trebuie să vă spun că sistemele de distribuţie, practic sistemele prin care se transportă energia, că vorbim de gaze naturale sau energie electrică, sunt nişte activităţi reglementate. Aceste societăţi au concesionat de la statul român aceste sisteme de distribuţie şi prestează aceste servicii publice în baza unor tarife. Ei nu-şi stabilesc singuri tarifele pentru care operează aceste distribuţii. Autoritatea de Reglementare face acest lucru şi facem acest lucru ţinând cont foarte, foarte bine de costurile pe care aceste aceşti agenţi economici le au când prestează aceste servicii. Să ştiţi că şi această creştere, în medie, de 19%, din propunerile operatorilor de distribuţie, creşterile erau mai mari. Colegii mei din autoritate, experţii de aici, au făcut analize amănunţite cu privire la fiecare element de cost pe care aceştia îl trec în aceste tarife şi diminuând şi scăzând elementele de cost care nu au nicio legătură cu activitatea reglementată, pe acelea le-am eliminat din start, am mai trecut printr-un filtru şi am analizat şi de asta am ajuns la 19%, revin, propunerea operatorilor de distribuţie fiind mai mare. Rolul nostru practic este să protejăm consumatorul de energie electrică şi de gaze naturale. Atunci când aceste tarife trebuie recalculate, noi trebuie să ţinem cont şi de nivelul de suportabilitate pe care românii îl au.
Şi vom mai avea oare în acest an majorări de tarife?
În anul acesta cu siguranţă nu vom mai avea. Lucrăm acum la metodologia pentru perioada a 5-a de reglementare, deci, practic - îmi cer scuze, sunt puţin răguşit - pentru a da o claritate şi pentru a face lucrurile pe o perioadă mai lungă de timp şi pentru a avea predictibilitate, autoritate reglementează aceste tarife pe o perioadă fixă de reglementare care este de 5 ani, şi la energie electrică şi la gaze naturale. Anul 2024 a fost un an de tranziţie, dintre perioada a 4-a de reglementare şi perioada a 5-a de reglementare. La energie electrică până la sfârşitul lunii iulie vom avea metodologia gata pentru 2025-2029 pentru tarifele de distribuţie la energie electrică, iar până la sfârşitul anului le vom avea şi pe cele de la gaze naturale, urmând să intre în vigoare, aşa cum v-am spus şi cum s-a întâmplat şi anul acesta, de la 1 iulie. Practic, noi trebuie să ţinem cont de nişte componente care au legătură cu tot mediul economic din România. Trebuie să ţinem cont de creşterea inflaţiei pe care metodologia ne obligă să recunoaştem un tarif. Trebuie să ţinem cont de investiţiile care se fac, pentru că la gaze naturale ştim foarte bine că nu ajunge gazul natural la toţi românii. Dacă la energie electrică sistemul de distribuţie, majoritatea ţării este electrificată, la gaze naturale ştim foarte bine că sunt mulţi români care n-au acces la această utilitate şi atunci investiţiile în dezvoltarea reţelelor de distribuţie pentru a atinge un standard de calitate superior al vieţii trebuiesc făcute, iar aceste investiţii, costurile cu aceste investiţii sunt lucruri la care noi ne uităm foarte atent, dacă sunt făcute în mod eficient, iar aceste investiţiim evident duc într-o creştere de tarif. Deci, creşterea de tarif de distribuţie, aici vreau să ajung, nu are neapărat un impact negativ, doar un impact negativ în factura noastră, ci şi duce la dezvoltarea reţelei de distribuţie şi la accesul la această utilitate pentru mai mulţi români, companii, firme, pentru că sunt unele cazuri în care operatorii economici îşi plătesc aceste lucrări de dezvoltare, dar sunt situaţii în care sate, comune, UAT-uri întregi dezvoltă aceste reţele de distribuţie pe banii operatorilor de distribuţie, iar acestea ulterior sunt recunoscute în tariful de distribuţie pe care îl plătim cu toţii.
Dar la ce să ne aşteptăm noi, consumatorii casnici, mai ales pentru anul următor? Ce urmează în ceea ce priveşte toate facturile la energie ale populaţiei?
Din perspectiva costului cu tarifele sau din perspectiva preţului mărfii, a energiei electrice şi a gazelor naturale? Două aspecte diferite.
Haideţi să le luăm pe rând.
Dacă vorbim din perspectiva energiei, am văzut că măsurile luate de Guvernul României de plafonare şi compensare a preţurilor sunt în vigoare până la 31 martie 2025. Ne uităm foarte atent la ce se întâmplă pe piaţa de energie electrică şi de gaze naturale în momentul acesta şi lucrăm cu colegii de la Ministerul Energiei tocmai pentru a avea o imagine clară la ce se va întâmpla după 31 martie în ceea ce priveşte facturile pe care le vor plăti consumatorii casnici, dar, foarte important, şi non-casnici, pentru că economia trebuie să rămână competitivă într-o situaţie extrem de delicată la nivelul Uniunii Europene. Din ce monitorizăm în momentul de faţă, preţul la gaze naturale este pe un trend descendent. Stăm foarte bine din perspectiva umplerii depozitelor de gaze naturale, cred că săptămâna trecută eram deja undeva la un prag de 70%, deci, perspectiva iernii nu cred că ne va pune o problemă în ceea ce priveşte atât cantitatea de gaze naturale necesară consumului, cât şi preţul acestuia, pentru că gaz natural se înmagazinează în momentul de faţă la un preţ relativ scăzut. Iar din punct de vedere al energiei electrice, evident, dacă vom avea şi un sezon ploios, Hidroelectrica va avea o cantitate suplimentară de energie electrică pe care o va putea produce. În schimb, nu sunt probleme în ceea ce priveşte funcţionarea celorlalţi mari producători de energie. Lucrul acesta ne dă un confort, tot aşa, din perspectiva volumelor de energie electică disponibile şi a preţului acestuia.
Şi vorbeaţi ceva mai devreme şi despre investiţii, din câte înţeleg, pentru 2023 vorbim de un volum investiţional record, despre ce investiţii este vorba şi ce urmează acum?
Într-adevăr la nivelul anului 2023 nivelul investiţiilor realizate de operatorii de distribuţie de gaze naturale, vorbim doar de aceştia, au fost practic de peste 4 miliarde de lei, 4,1 miliard de lei, o sumă record. Lucrul acesta nu s-a mai văzut. Investiţiile acestea, aşa cum vă spuneam mai devreme, se traduc printr-o calitate superioară a vieţii aduse consumatorilor. În aceste investiţii nu urmărim doar dezvoltarea reţelelor de distribuţie, deci, accesul la gaze naturale pentru mai mulţi oameni, ci şi îmbunătăţirea serviciilor pe care noi, care suntem deja consumatori, le avem. Lucrul acesta se traduce prin reducerea timpului de intervenţii, reducerea timpului în care stăm în call center în cazul unei avarii. Practic, lucrurile acestea duc la un standard de calitate prestat de aceşti operatori de servicii superior, iar noi, la autoritate, să ştiţi că monitorizăm lucrul acesta şi le punem indicatori de performanţă, adică, cu cât ei nu îşi îndeplinesc aceşti indicatori de performanţă, cu atât noi venim şi costurile respective nu le recunoaştem. Acelaşi lucru ne dorim să îl facem şi pentru reţele de distribuţie de energie electrică şi pentru perioada a 5-a de reglementare, care, aşa cum v-am spus, începe la 1 ianuarie 2025 până în 2029. Vom reglementa după aceleaşi principii: calitatea serviciului prestat de aceşti operatori de distribuţie, indiferent care este numele lor şi structura acţionariatului, trebuie să ducă la un serviciu mai bun pentru consumatori, casnici şi non-casnici, servicii de calitate, pe care noi, la autoritate, le monitorizăm foarte atent.
Mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal", invitat a fost preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, George Niculescu.

Etichete : george niculescu
Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
România 07 Septembrie 2024, 13:42

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului

Principalele fraude sunt comise pe platforme de comerţ online.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
România 07 Septembrie 2024, 13:39

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi

La Schitul de Sus, militarii au făcut un cordon de protecţie în faţa focului care a ameninţa casa unei familii şi au reuşit...

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
România 07 Septembrie 2024, 13:34

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ

Campania îi încurajează pe elevi, cadre didactice şi părinţi să sesizeze orice agresiune fizică, verbală sau emoţională,...

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
România 07 Septembrie 2024, 10:52

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate

În cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură formată din cetăţenii români şi bulgari,...

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
România 07 Septembrie 2024, 00:18

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat

Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani.

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
România 07 Septembrie 2024, 00:10

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră

Între priorităţi este şi introducerea programării online pentru testarea necesară reducerii perioadei de suspendare a...

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
România 06 Septembrie 2024, 22:12

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală

Nici o firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru furnizarea laptelui în unităţile de învăţământ. Elevii vor primi...

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto
România 06 Septembrie 2024, 21:16

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui sector de activitate pentru economia românească.

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto