Ialomița: Cea mai scăzută producţie de porumb din ultimii 10 ani
16 Septembrie 2020, 18:38
Specialiştii caută soluţii pentru contracararea efectelor secetei asupra culturilor, iar una din ele ar fi însămânţarea de noi soiuri rezistente la căldură. Anul acesta, din cauza arşiţei, în judeţul Ialomiţa s-a înregistrat cea mai scăzută producţie de porumb din ultimii 10 ani. Agricultorii spun însă că astfel de situaţii au mai întâlnit.
Reporter: În ultimii 20 de ani, fermierii ialomițeni spun că au avut cinci mari hopuri de trecut, cu producții dezastruoase, toate generate de secetă, lipsa surselor de irigat și temperturi caniculare.
Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, Nicolae Sitaru: Au mai fost ani grei - 2002, 2003, 2007, 2012 și 2020. Media a fost de 2.200 de kilograme, cea mai mică medie din cei 11 ani de când facem "Ziua Porumbului". Nu există viață fără apă.
Reporter: Media de 2.000 de kilograme la hectar a fost obținută cu tehnologie avansată, precizează fermierul ialomițean Marin Nedu.
Marin Nedu: Singura măsură care a avut ceva eficiență a fost reducerea densității. Vecinii mei, care au însămânțat 70-80.000 de plante, nu au făcut niciun bob de porumb.
Reporter: Prezent în Ialomița, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără, atrage atenția asupra ciclicității anilor secetoși.
Valeriu Tabără: În general, o secetă care vine în 8 ani din 10, să nu gândim că e un an secundar sau singular, ei sunt cicluri și avem un fenomen despre care nu vorbim - arșița atmosferică, cu temperaturi care ajung la nivelul solului până la 60 de grade, aproape. Este o problemă extraordinar de mare.
Reporter: Specialiștii spun că arșița atmosferică poate fi combătută doar prin politici de mediu avansate și investiții în cercetare, pentru obținerea de soiuri noi, rezistente la schimbările climatice actuale.
(PH)