Histria 15 în poligonul de la Vărsătura
Armata Română îşi continuă pregătirile în contextul provocărilor de securitate de la graniţa estică a NATO.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 18 Septembrie 2015, 06:51
Zilele acestea se desfăşoară în mai multe baze de instrucţie şi poligoane din judeţele Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea, un exerciţiu interinsituţional de nivel strategic, intitulat Histria 15, care testează, de o manieră complexă, militarii români.
La acest exerciţiu militar strategic Histria 15, derulat astăzi în poligonul de la Vărsătura, au fost implicaţi peste 600 de militari şi 150 de mijloace tehnice, aparţinând Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de jos", structurilor din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale, precum şi a altor structuri din cadrul Sistemului Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Prezent la eveniment, ministrul apărării, Mircea Duşa.
Mircea Duşa:Astăzi, în acest poligon, avem un exerciţiu organizat de Brigada de Geniu de la Bistriţa, un exerciţiu de trecere a Dunării pe pontoane, portiţe şi bacuri. Cred că este un an foarte bun pentru militarii români, un an în care au avut posibilitatea să se pregătească în toate domeniile de activitate şi scenariul pe care l-am realizat pentru acest exerciţiu este unul foarte complex şi care a pus în mişcare toate structurile care trebuie să intervină atunci când ne aflăm într-o situaţie de criză.
Situaţia refugiaţilor a fost un alt prilej de precizări, ministrul apărării spunând că nu vor staţiona militari la graniţe, urmând exemplul Bulgariei, întrucât există câteva condiţii de îndeplinit.
Mircea Duşa:Conform legii de organizare şi funcţionare a Ministerului, Ministerul nu are atribuţii în acest sens, dar la solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă Speciale putem pune la dispoziţie mijloace logistice, putem asigura asistenţă medicală şi alte activităţi care au un caracter umanitar.
Cât priveşte gardul ridicat de unguri la graniţa cu România.
Mircea Duşa: Nu cred că este normal ca între două state ale Uniunii Europene, între două state NATO - şi eu mai adaug ceva - între două state care au un batalion mixt pentru menţinerea păcii, cu sediul la Arad, să existe garduri de sârmă ghimpată.