Hipertensiunea arterială, un factor de risc important
Azi, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, începe o amplă acţiune de testare a tensiunii, atât în Capitală, cât şi în ţară.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Mai 2013, 13:51
"Viteza ucide nu numai în trafic - controlează-ţi tensiunea arterială" - este campania, ajunsă la a doua ediţie, iniţiată de Societatea Română de Hipertensiune Arterială.
Azi, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, începe o amplă acţiune de testare a tensiunii, atât în Capitală, cât şi în ţară.
În Bucureşti, de exemplu, în zona Spitalului Colţea, oamenii îşi pot măsura gratuit tensiunea arterială, devenită o problemă majoră de sănătate la nivel mondial: în anul 2000, în toată lumea erau peste 900 de milioane de adulţi cu hipertesniune arterială şi se estimează că până în 2025 vor fi peste un miliard.
Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof doctor Maria Dorobanţu atrage atenţia că hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc important pentru alte boli grave.
"Este un factor de risc extrem de important, hipertensiunea, pentru apariţia accidentului vascular cerebral.
"Cei care sunt hipertensivi fac de patru ori mai frecvent accident vascular cerebral decât unul care are o tensiune normală.
"Pentru infarctul de miocard - fac cam de două-trei ori mai frecvent infarct faţă de unul care nu are tensiune crescută. Fac mai frecvent insuficienţă cardiacă, fac mai frecvent diabet.
"Diabetul şi hipertensiunea arterială sunt două entităţi care se iubesc foarte tare în detrimentul bolnavului", a precizat prof. doctor Maria Dorobanţu.