Hidrogeologii încearcă salvarea rezervaţiei "Lacul cu nuferi"
O echipă de hidrogeologi se află în judeţul Bihor pentru a efectua un studiu complex privind starea rezervaţiei naturale “Lacul cu nuferi” din Băile 1 Mai, unică în Europa.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 11 Septembrie 2014, 19:09
O echipă de hidrogeologi se află în judeţul Bihor pentru a efectua un studiu complex privind starea rezervaţiei naturale “Lacul cu nuferi” din Băile 1 Mai.
Rezervaţia este un habitat unic din Europa, aflat pe cale de dispariţie din cauza scăderii dramatice a nivelului apei termale.
Asociaţia Hidrogeologilor din România şi Facultatea de geologie a Universităţii Bucureşti vor finaliza, până în luna noiembrie, un studiu care să arate motivele dispariţiei apei.
După încheierea monitorizării, se vor încerca opriri controlate ale unor foraje, apărute în ultimii zece ani în zona Băilor 1 Mai şi Felix, dar şi stabilirea interferenţei dintre sondele de exploatare de apă geotermală din Oradea şi sondele din cele două staţiuni.
Proiectul hidrogeologilor va indica şi dimensiunea zăcământului de apă termală şi timpul cât mai poate fi exploatat economic, fără a periclita existenţa Băilor Felix şi Băilor 1 Mai.
Potrivit şefului Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, implicată în proiect, în cursul verii s-a oprit acordarea de noi licenţe de exploatare în zonă.
Dacă rezervaţia naturală nu este salvată, România riscă penalizarea de către Comisia Europeană.
Luna trecută, Lacul cu nuferi a atins minime istorice ale nivelului apei termale, de minus 1,5 metri, iar suprafaţa apei a ajuns la doar 2 % din cea iniţială.
Specialiştii de la Muzeul “Ţării Crişurilor” din Oradea, custodele rezervaţiei, au reuşit să salveze cele două specii endemice din lac – peştele Roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsys, iar cercetători de la Universitatea Oradea au salvat nufărul termal, în mediu controlat.
Cel mai dificil este refacerea ecosistemului acvatic.