Hidroelectrica "era în stare de insolvenţă din 2010"
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu a menţionat la şedinţa CSAT că nu va fi promovată nicio acţiune de înstrăinare a unor active din sistemul energetic naţional.
Articol de Ioana Dogaru, 19 Iulie 2012, 19:35
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat că Societatea Hidroelectrica era în stare de insolvenţă încă de la începutul anului 2010.
Potrivit unui comunicat, în urma şedinţei CSAT situaţia de insolvenţă a Hidroelectrica a fost provocată în principal de contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice.
Acestea au dus la păgubirea Hidroelectrica în ultimii 6 ani cu suma de 4,5 miliarde de lei, se mai arată în comunicatul citat de redactorul nostru Carmen Gavrilă.
De la începutul acestei luni au fost transmise notificări şi au avut loc negocieri cu companii care au contracte bilaterale cu Hidroelectrica de furnizare a energiei electrice.
La şedinţa CSAT s-a menţionat că pînă pe 22 iulie ar putea fi denunţate contractele cu mai multe societăţi comerciale.
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu a menţionat la şedinţa CSAT că nu este avut în vedere şi nici nu va fi promovată nici o acţiune de înstrăinare a unor active din sistemul energetic naţional.
De asemenea nu vor fi create mecanisme de scădere a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi nici mecanisme de vânzare a acţiunilor statului român la Hidroelectrica, decât în condiţiile stabilite cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit ministrului.
Hidroelectrica a cerut intrarea în insolvenţă
În luna iunie, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă.
Hidroelectrica a anunţat că a cerut insolvenţa din cauza secetei prelungite din ultima perioadă, care a avut ca efect diminuarea, anul trecut, a cifrei de afaceri cu 10%, a creşterii datoriilor pe termen scurt şi a pierderilor financiare înregistrate în ultima perioadă.
Compania are un plan de reorganizare, la finalizarea căruia să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea fără supravegherea autorităţii judecătoreşti.
Hidroelectrica precizează, în acelaşi timp, că toate contractele vor fi continuate în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate.
Contractele cu băieţii deştepţi, contestate
Fostul ministerul al economiei, Lucian Bode, anunţa în luna aprilie că va apela la justiţie pentru a anula contractele de vânzare directă a energiei la preţuri care nu au fost tranzacţionate la bursă, încheiate de Hidroelectrica.
Mai multe companii au contracte de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica la preţuri preferenţiale, mai mici decât cele pe piaţă, stabilite în mod direct şi nu prin intermediul bursei energiei.
Fostul guvern a promis Fondului Monetar Internaţional că această situaţie va fi remediată şi că va anula contractele cu "băieţilor deştepţi", care nu acceptă reducerea duratei şi a cantităţilor şi creşterea preţurilor.