Herman Van Rompuy "apreciază stabilitatea politică din România"
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy apreciază stabilitatea politică şi performanţele economice ale României şi promite sprijin în privinţa aderării la Schengen.
Articol de Oana Bâlă, 26 Aprilie 2013, 07:21
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a dat asigurări joi la Bucureşti că va conlucra cu preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene pentru a ajunge la un progres în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen.
În plan economic, oficialul european a declarat la finalul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu că există atât veşti proaste, cât şi veşti bune.
În ceea ce priveşte moneda euro, ameninţarea existenţială s-a încheiat, însă există veşti proaste în ceea ce priveşte nivelul şomajului.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că se simte încurajat de îmbunătăţirile care au avut loc la nivelul actorilor politici din România şi şi-a exprimat convingerea că această atitudine constructivă va fi în beneficiul cetăţenilor.
Oficialul european a precizat că va conlucra cu preşedinţia lituaniană a UE pentru a se ajunge la un progres privind aderarea României la spaţiul Schengen.
El a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
"Am convenit că este important pentru România să implementeze recomandările Comisiei. Am apreciat cooperarea îmbunătăţită între toţi actorii politici şi instituţii şi am făcut apel la accelerarea eforturilor pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi protejarea independenţei sistemului judiciar. Un sistem judiciar solid şi angajamentul complet pentru statul de drept vor ajuta la asigurarea unui mediu economic stabil şi atrăgător pentru investiţii", a declarat preşedintele Consiliului European.
România "îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv"
Şeful statului a vorbit despre principalele subiecte discutate cu preşedintele Consiliului European, printre care se numără consolidarea uniunii economice şi monetare, securitatea energetică, combaterea evaziunii şi politica de apărare.
Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că România a avut succes în restabilirea echilibrelor economice şi a devenit din nou credibilă pe pieţele externe.
"Am menţionat că practic România îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv. Ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit excesiv dintre cele circa 20 de ţări care se află în această procedură", a spus Traian Băsescu.
La rândul său, premierul Victor Ponta a salutat ideea preşedintelui Van Rompuy referitoare la organizarea de reuniuni sectoriale ale Consiliului European.
O astfel de întâlnire pe tema energiei va avea loc la Bruxelles luna viitoare.
"În cadrul acestui Consiliu, România va avea o poziţie foarte bine structurată privind dezvoltarea resurselor energetice şi rolul pe această regiune poate să îl joace în dezvoltarea Europei, iar cooperarea europeană în domeniul energiei va ajuta şi la rezultate îmbunătăţite în ceea ce priveşte competitivitatea economiei româneşti şi a economiei Uniunii Europene.
"Guvernul României se va concentra pe aceste elemente fundamentale de dezvoltare economică şi o politică coordonată la nivel european va fi extrem, extrem de utilă", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a mai spus că se înregistrează o îmbunătăţire importantă în ceea ce priveşte deblocarea programelor europene finanţate din fondurile de coeziune, însă trebuie găsite în continuare proceduri mai bune.