Hărţile de hazard de inundaţii, finalizate
Pe baza hărţilor de hazard la inundaţii, elaborate de Administraţia Naţională Apele Române, se poate calcula viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură, pe o anumită zonă.
Articol de Radiojurnal, 18 Decembrie 2013, 18:33
Administraţia Naţională "Apele Române" a elaborat - pentru cele 11 bazine hidrografice din România - "Hărţile de hazard la inundaţii".
Pe baza acestora, se poate calcula viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură, pe o anumită zonă.
"Apele Române" urmează să realizeze şi "Hărţile de risc", ce vor fi finalizate anul viitor şi care cuprind zonele inundabile, în care este riscant să se construiască locuinţe.
"Peste "Hărţile de hazard" suprapunem "Hărţiel de risc" care înseamnă de fapt o suprapunere a pagubelor potenţiale care pot fi generate pe o anumită zină în baza valorii pe care o vom obţien vom putea să luăm măsuri şi să deschidem lucrări suplimentare care se impun şi care să poată să prevină pagubele la nivelul la care vor fi estimate", a declarat purtătoarea de cuvânt de la "Apele Române", Ana-Maria Agiu.
"Harta de risc" va arată practic zonele în care nu ar trebui să se construiască locuinţe, spune Ana-Maria Agiu.
"Astfel încât după ce vom finaliza această suprapunere a hărţilor le vom preda consiliilor judeţene, iar consiliile judeţene vor putea să delimiteze în mod clar zone cu areal potenţial de risc de inundaţii.
"Vor putea fi incluse în planurile de amenajare şi de urbanism ale teritoriului fiecărui judeţ, astfel încât fiecare persoană care se va adresa autorităţii locale respectiv autorităţii judeţene va putea să ştie în ce zonă este situată casa sa sau în ce zonă poate să fie casa în cazul în care doreşte să o construiască", a mai declarat Ana-Maria Agiu.