Guvernul vrea reducerea evaziunii în transporturi
Executivul a adoptat o ordonanţă prin care persoanele depistate că efectuează transporturi neautorizate vor pierde dreptul de utilizare a autovehicolului.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 12 Aprilie 2010, 16:05
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care speră să reducă evaziunea fiscală din domeniul transporturilor.
Reglementarea acestei probleme a fost cerută insistent de repreznentanţii operatorilor şi transportatorilor rutieri, care susţin că transporturile pirat, fără autorizaţie, aduc o pagubă la buget de aproximativ 200 milioane de euro pe an.
Conform ordonanţei adoptate de guvern, persoanele depistate că efectuează transporturi neautorizate vor fi sancţionate prin pierderea dreptului de utilizare a autovehicolului timp de o jumătate de an.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor, Ion Lixandru, a declarat pentru Radio România Actualităţi că aplicarea unei astfel de prevederi nu va avea efectul scontat.
Acesta a mai spus că abordarea este greşită din două puncte de vedere, deoarece nu vehicolul este cel care greşeşte, persoana care conduce sau care coordonează greşeşte.
"Aici ne putem îndrepta către cei care au avut licenţă sau nu o mai au valabilă, să fie suspendată, anulată în forma ei administrativă, dar intrăm în contradicţie cu ceea ce spune legea despre dreptul de proprietate, pentru că putem să avem situaţii în care sunt vehicule închiriate, vehicule în leasing şi, atunci, ridicarea de plăcuţe scoate din circulaţie acel vehicul.
"Deci, trebuie să fim foarte atenţi ca această măsură să nu se dovedească a fi o măsură care nu poate fi aplicată", a adăugat Ion Lixandru.
El a mai precizat că problema evaziunii în transporturi este foarte importantă deoarece "cei care nu fiscalizează veniturile sunt şi cei care sunt primii care folosesc şi alte soluţii pentru alimentare cu carburanţi, nu plătesc rovinete, ei sunt acei lucrători la negru care distrug tot ceea ce înseamnă competiţie într-o societate normală".
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor a declarat că domeniul în care se practică cel mai mult evaziunea este cel al transportului de călători, deoarece călătorul plăteşte la urcare şi, atunci, banii aceia nu sunt fiscalizaţi.
"La marfă este mai dificil, dar la persoane este facil şi este la îndemâna tuturor, putând la cap de linie să i se ridice toate veniturile care nu sunt fiscalizate transportatorului", a spus Ion Lixandru.
Problema transporturilor fără autorizaţie este doar una din şirul deficienţelor care afectează acest domeniu, în special în infrastructura rutieră şi feroviară, o moţiune a opoziţiei ce va fi examinată în Senat, critică activitatea ministrului Radu Berceanu.