Guvernul viitor ”are nevoie de susținere și după învestire”
"Subiectul Zilei" - S-au încheiat consultările prim-ministrului desemnat, Ludovic Orban, cu partidele politice pentru formarea noului guvern.
Articol de Radiojurnal, 23 Octombrie 2019, 21:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie, ora 19:10) - Rubrica: "Subiectul zilei" - Realizator: Simina Botar - Bună seara! Astăzi se pare că s-au încheiat consultările prim-ministrului desemnat, Ludovic Orban, cu partidele politice.
Așteptăm să se anunțe proiectul componenței viitorului cabinet și programul de guvernare, după o prealabilă consultare cu președintele. Apoi își va spune cuvântul Parlamentul. Acesta este subiectul zilei la Radio România Actualități.
Invitatul nostru este domnul Cristian Diaconescu. Cât de mult este influenţată componenţa cabinetului care se propune și viitorul program de guvernare de negocierile politice purtate pentru obținerea celor 233 de voturi necesare?
Cristian Diaconescu: Aici depinde de voinţa politică. Sigur că orice negociere presupune compromis, dar în acest moment este vorba de România, iar orice compromis care compromite perspectiva de guvernare a României, mie cel puţin, mi s-a părea inadecvat. Deci, din acest punct de vedere, câtă vreme se va asigura un act de guvernare sustenabil, în condiţiile destul de complicate prin care va trece România, avem în vedere faptul că este nevoie de un buget, de o finalizare a bugetului Uniunii Europene, la care în egală măsură interesele României sunt clare, se negociază noile acorduri pe energie, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt de așteptat şi o serie de decizii în ceea ce priveşte alte domenii, în egală măsură semnificative, cum sunt cele privind asigurările sociale sau justiția. Deci, guvernul care urmează trebuie să fie și profesionist şi operațional, dar mai ales să aibă o majoritate nu numai la investire, ci şi în perioada următoare. Asta înseamnă asumare politică din partea celor care participă la o astfel de coaliţie.
Realizator: Va fi dificilă respectarea de către viitorul guvern a tututor obligațiilor care îi revin din deciziile actualului cabinet?
Cristian Diaconescu: Da, va fi dificil, având în vedere că vor urma alegeri locale și parlamentare. Şi, evident, orice dezamăgire a electoratului, fie de dreapta sau de stânga, va încerca să fie ocolită de partidele politice. Acum, este o chestiune de asumare, cum vă spuneam, de voinţă politică. Dacă partidele care ar putea participa la actul de guvernare, chiar din parlament, îşi fac o serie de calcule în sensul de a vedea ce au de câştigat sau ce au de pierdut în condiţiile unei axe prezumtiv între preşedinte şi partidul aflat la guvernare, în condiţiile în care domnul Iohannis va redeveni preşedintele României, împreună cu liberalii, deci, vor considera că o astfel de forţă politică în România ar putea să aibă o semnificaţie determinantă privind alegerile care urmează, atunci îşi vor face calcule politicianiste. Dacă vor considera că la mijloc este totuşi România şi, până la urmă, chiar şi gesturile bune, deciziile corecte, bine comunicate pot reprezenta un avantaj politic şi altul decât cel simplu politicianist, atunci probabil că toată lumea ar putea să aibă de câştigat. În orice caz, este o chestiune cât se poate de clară, România trebuie guvernată.
Realizator: Unul din subiectele nelipsite la negocieri a fost cel al alegerilor anticipate. Cât de probabile sunt acestea şi cum s-ar putea desfăşura, cu sau fără schimbarea legislaţiei actuale?
Cristian Diaconescu: Deci, nu ştiu cum ar putea face obiectul unui compromis politic la o negociere ideea alegerilor anticipate, pentru că asta ar însemna că partidul care intră la guvernare, titular să spunem, Partidul Naţional Liberal, şi-ar asuma să şi guverneze şi să şi renunţe la guvernare, în acelaşi timp, ceea ce, politic, mi se pare o aberaţie. Mecanismul în sine este complicat. Sigur, iarăşi, dacă există voinţă politică, ar putea fi pus în aplicare, dar pentru soarta alegerilor anticipate să sacrifici actul de guvernare, din nou, mi se pare o miză falsă.
Realizator: Va fi un cabinet cu mandat mai scurt; să zicem un an. Vom putea avea o poziţie externă puternică?
Cristian Diaconescu: Nu, suntem foarte jos din acest punct de vedere şi este nevoie de o muncă susţinută şi mai ales de a redovedi faptul că cei care reprezintă Bucureştiul, cei care reprezintă România au credibilitatea necesară să îşi asume şi proiecte de viitor. Deci, din acest punct de vedere depinde cum se pleacă de pe loc şi cât de credibili sunt oamenii care ne vor reprezenta în exterior, deoarece atât măsurile interne, cât şi voinţa politică de a parcurge anumite etape în ceea ce priveşte recredibilizarea României ţin şi de profesionalism, şi de consecvenţă, dar şi de capacitatea celor care promit în numele României, şi să se ţină de cuvânt; şi în exterior, dar şi în ţară.
Transcriere: Rador