Guvernul urmărește „limitarea și controlul infecțiilor nosocomiale”
Prevenirea completă a infecțiilor nosocomiale și reducerea lor la zero nu este însă posibilă, atrăgea atenția ministrul sănătății.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Octombrie 2023, 08:43
Guvernul a decis vineri suplimentarea fondurilor necesare pentru decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor. În plus, a adoptat trei strategii naționale în domeniul sănătății, printre care și un plan care vrea să traseze cadrul general al acordării asistenței medicale până în anul 2030. Petruţa Obrejan explică.
Reporter: Pe lângă strategia națională de vaccinare, care își propune să împiedice revenirea unor boli grave, cum ar fi poliomielita, rujeola sau rubeola, guvernul urmărește limitarea și controlul infecțiilor nosocomiale, spunea ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Prevenirea infecțiilor în sine și reducerea la zero nu este posibilă. Nu există nicăieri acest lucru. Important este ca să cunoaștem amploarea fenomenului, să existe posibilitatea de diagnostic în spitale, implicit raportarea prezenței acestor infecții și luarea de măsuri preventive, mai ales dacă discutăm de bacterii multirezistente. Problema nu este neapărat a incidenței infecțiilor, ci problema este a gravității infecțiilor, iar aceste infecții produse de bacterii multirezistente, infecțiile invazive sunt cele care trebuie controlate îndeaproape.
Reporter: În ședință s-a decis și suplimentarea fondurilor pentru sănătate cu 868 de milioane de lei pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienților din spitale, pentru medicamentele, materialele sanitare și serviciile acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative, dar și pentru acoperirea drepturilor salariale ale personalului din unitățile medicale de stat. (II)