Guvernul spune că susţine "o justiţie mai eficientă"
Premierul Emil Boc a prezentat câteva dintre normele promovate de guvern pentru simplificarea proceselor civile şi penale.
Articol de Ioana Dogaru, 23 Iulie 2010, 12:58
Premierul Emil Boc a declarat că guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.
"Acest proiect va aduce beneficii substanţiale justiţiei şi justiţiabililor din perspectiva a cel puţin două elemente: scurtarea duratelor proceselor civile şi penale şi reducerea costurilor justiţiei", a declarat premierul Emil Boc..
Noile norme aprobate de guvern privind evaziunea fiscală şi accelerarea preceselor judiciare urmează să fie aprobate şi de Parlament.
Pentru accelerarea proceselor civile şi penale, una din normele aprobate de guvern obligă judecătorul să stabilească termene de judecată scurte.
Pentru a evita lungimea proceselor, persoana citată este obligată să se prezine la toate termenele procesului, spune premierul.
Dacă o persoană a primit citaţia, se consideră ca această persoană a fost informată despre toate termenele de judecată.
Recursuri "mai puţine"
Tot pentru accelerarea proceselor s-a eliminat calea de atatc împotriva recursurilor, în procesele pentru plata amenzilor.
În cazurile civile minore, dacă îşi recunoaşte vina, "inculpatul primeşte o pedeapsă mai uşoară sau o amendă mai mică", mai spune premierul.
"Din moment ce a recunoscut, este un prim pas spre îndreptare şi legiuitorul îi reduce cu o treime pedeapsa pentru că a recunoscut acest lucru.
"De asemenea, tot în acest caz al Codului Penal, se instituie procedura împăcării părţilor, care înlătură răspunderea penală, pentru un anumit gen de infracţiuni, de o gravitate mai redusă", a afirmat Emil Boc.
Premierul a vorbit şi de o altă noutate, respectiv posibilitatea acordării divorţului prin acord comun al părţilor şi sub supravegherea autorităţilor, chiar dacă sunt minori implicaţi.
"Până acum, divorţul pe cale amiabilă nu era permis dacă erau implicaţi copii minori", a spus premierul.
"E încurajată astfel medierea părţilor în afara sălii de judecată", a afirmat el.