Guvernul "şi-a îndeplinit obligaţiile asumate faţă de Bruxelles"
Executivul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate faţă de Bruxelles, a spus primul ministru Victor Ponta în urma publicării raportului CE asupra evoluţiei justiţiei din România.
Articol de Roman Muşat, 30 Ianuarie 2013, 14:49
Premierul Victor Ponta a avut o primă reacţie publică privind raportul Comisiei Europene asupra evoluţiei justiţiei din România.
Primul ministru a susţinut că guvernul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate faţă de Bruxelles.
"Eu vreau să vă spun că m-am uitat, pe ceea ce ţine de guvern, lucrurile pe care le-am angajat în numele dumneavoastră şi în numele meu personal, în luna iulie, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, le-am îndeplinit. Sunt câteva erori. În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI.
"S-a întâmplat, nu mai sunt în guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt - şi domnul Silaghi şi domnul Hellwig şi domnul Pop şi doamna Andronescu. Tocmai, că i-am sacrificat, pentru că aveau o sesizare de la ANI. Acuma se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e nici unul dintre cei patru şi, repet, regret că nu mai e nici unul din cei patru, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau", a declarat premierul Victor Ponta.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Mihaela Mihai, Agenţia Naţională de Integritate şi DNA au primit aprecieri în raportul pe justiţie adoptat de Comisie, care afirmă totodată că este importantă numirea unui procuror general al ţării şi al DNA, care să dea dovadă de integritate şi să beneficieze de încredere publică.
Raportul mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a anunţat că evoluţiile în domeniul justiţiei vor fi în continuare monitorizate, iar un raport va fi redactat la sfârşitul anului.
Raportul CE privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV |
Raportul CE privind justiţia
România a progresat, dar mai are multe de făcut pentru funcţionarea statului de drept - a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
Într-o conferinţă de presă ţinută după adoptarea raportului privind evoluţiile din justiţie, el a apreciat că executivul român a îndeplinit multe dintre recomandările făcute în vară, dar nu pe toate.
Mark Grey a precizat că sunt restanţe la capitole precum demiterea miniştrilor cu probleme de integritate sau demisia parlamentarilor cu decizii finale de incompatibilitate.
"Recomandările Comisiei vizeză şi responsabilităţile ce le revin miniştrilor şi parlamentarilor. Aceştia ar trebui să fie un exemplu în ceea ce priveşte integritatea, să demisioneze atunci când apare un raport din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Este nevoie şi de reguli mai clare pentru membrii parlamentului care se confruntă cu acuzaţii de nerespectare a integrităţii şi de corupţie", a spus Mark Grey.
Răspunzând întrebărilor adresate de jurnalişti, Mark Gray a precizat că, în opinia Comisia Europene, România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar că raportul nu este unul legat de acest aspect.