Guvernul şi-a asumat o nouă lege a educaţiei
Opoziţia a părăsit sala de plen a parlamentului, la scurt timp după începerea şedinţei în care guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea educaţiei.
Articol de Andrei Şerban, 28 Octombrie 2010, 11:21
Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa parlamentului asupra legii educaţiei.
Premierul Emil Boc a susţinut proiectul actului normativ în plenul camerelor reunite, afirmând că acesta "va schimba complet sistemul educaţional din România".
Parlamentarii PSD şi PNL au părăsit plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în semn de protest faţă de modul în care preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a condus lucrările.
Deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe preşedintele de şedinţă Ioan Oltean că "a desconsiderat cererea liberalilor de a lua cuvântul pe teme de procedură" şi a dat cuvântul primului ministru, "încălcând astfel procedura parlamentară".
Din acest motiv, parlamentarii liberali au părăsit sala.
Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat că PDL ar fi încălcat regulamentul de funcţionare al parlamentului şi din acest motiv şi parlamentarii PSD au părăsit sala.
Premierul Emil Boc a declarat că Birourile Permanente nu pot amâna data angajării guvernului pentru legea educaţiei.
Parlamentul s-a reunit în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii guvernului asupra legii educaţiei.
Guvernul a depus azi-dimineaţă în parlament un nou proiect de lege a educaţiei.
Vechiul proiect depus anterior de guvern a fost dezbătut în comisii şi a primit peste 1000 de amendamente.
Opoziţia a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra oportunităţii asumării răspunderii guvernului pe o lege a educaţiei aflate deja în parlament.
Curtea Constituţională nu s-a pronunţat încă asupra cererii opoziţiei.
Ministrul educaţiei Daniel Funeriu a declarat că faţă de varianta iniţială, actuala versiune urmăreşte " introducerea a patru criterii importante": consolidarea învăţământului profesional, a eticii universitare, promovarea tinerilor în carieră pe criterii de calitate şi depolitizarea învăţământului.
Ministrul educaţiei a precizat că prin noul proiect directorii unităţilor de învăţământ nu vor mai putea deţine funcţii de conducere în vreun partid, iar rectorii universităţilor vor fi aleşi fie de către o comisie, care va include şi studenţi, fie prin vot secret, exprimat de cadrele didactice.