Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Guvernul „nu a respectat legea compensărilor la facturi”

"Apel matinal" - Invitat: Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Guvernul „nu a respectat legea compensărilor la facturi”
Foto arhivă

Articol de Daniela Petrican, 25 Februarie 2022, 09:56

Realizator: De la 1 aprilie urmează să intre în vigoare noile măsuri menite să reducă presiunea facturilor la energia electrică și gazele naturale asupra populației, IMM-urilor și instituțiilor publice. Clienții casnici vor avea un tarif social de 0,68 de lei per kilowatt, cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kW, iar cele care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kW vor beneficia de tariful de 0,8 de lei per kilowatt, cu TVA inclus. La gazele naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 de lei per kilowatt. Cu ce efecte, aflăm de la invitatul "Apelului matinal", profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Vor putea reduce aceste noi măsuri presiunea facturilor mari? Putem vorbi de o stabilizare măcar pe termen scurt a situației?
Dumitru Chisăliţă: În ceea ce privește energia electrică, măsurile sunt mai bune decât măsurile care sunt în prezent, adică pentru mulți dintre consumatorii care cu consumuri mici, adică în principiu sunt consumatori care fi trăiesc în apartamente mici sau, mă rog, nu au suficient de mulți bani, va fi un impact important. Din păcate, pentru gazele naturale lucrurile o să stea taman pe dos, măsurile care sunt în momentul de față propuse pentru a fi validate vor determina prețuri care din nou vor fi mai mari decât preţurile care sunt astăzi în piață, adică, practic, ca să spun așa, pe drept, va aduce o scumpire pentru media consumului la gaze naturale.

Realizator: Așadar, care va fi evoluția pieței? Am văzut deja unele reacții din partea furnizorilor.
Dumitru Chisăliţă: Nu cred că în ceea ce privește gazele naturale problema acestei măsuri care a fost anunțată ieri de premierul României este neapărat deficitară. Mă rog, acolo sunt niște probleme vizavi de deconturile care nu s-au făcut. În fapt, în momentul de față toată schema de sprijin care e realizată în România o suţin furnizorii, autoritățile nefăcându-și... nerespectând legea de fapt, legea prevedea ca din decembrie să se aloce nişte bani, nu s-a respectat aceasta lege şi atunci într-adevăr acolo e o problemă mare, pentru că furnizorii n-au lăsat din mână consumatorii și le-au acordat aceste plafonări, compensări fără să-şi primească banii care sunt stabiliţi prin lege să-i primească.
Din punctul meu de vedere, problema mare va fi pentru consumatorul român de gaze naturale și casnic și noncasnic, adică ei vor fi puternic afectați de ceea ce înseamnă 1 aprilie, mă rog, la 1 aprilie să zicem că nu vor suporta, nu vor percepe aşa puternic această situaţie pentru că o să scadă probabil consumul, suntem într-o perioadă care se încălzeşte şi, ca atare, factura va veni mai mică, prin prisma faptului că vom consuma mai puţin, dar avand în vedere că aceasta schemă este preconizată să se aplice un an de zile, pe această schemă în anul următor sau în iarna următoare lucrurile vor fi mult mai grele pentru consumatorii de gaze decât au fost în acest an.

Realizator: Dar după această perioadă de volatilitate a preţurilor, statul poate interveni de această dată mai eficient, atât pentru reglementare, cât şi pentru control, măcar pentru a opri panica sau acţiunile speculative?
Dumitru Chisăliţă: Acum, şi noi, ca şi asociaţie am venit cu un plan de măsuri integrat pe 10 ani de zile, cu măsuri pe termen foarte scurt, măsuri pe termen scurt, măsuri pe termen mediu şi pe termen lung în care încercam atât să reducem facturile pe termen foarte scurt, adică de 1 aprilie, dar să şi asigurăm că în viitor lucruile nu vor evolua într-un sens negativ, nu a fost luată în considerare această propunere, au fost şi alte propuneri enunţate de alte entităţi din România, nu au fost luate, s-a preferat să se meargă cu această schemă, dar mult mai proastă decât era până în prezent pe gaze naturale. Deci, din punctul meu de vedere, în continuare, consumatorii români de gaze sunt sacrificaţi, sunt sacrificaţi pentru bani mai mulţi la bugetul de stat, sunt sacrificaţi în sensul în care să nu se cheltuie foarte mulţi bani pentru a fi ajutoraţi. Dacă, încă o dată, această idee, pentru că deocamdată e o idee, nu e nimic, nu există un proiect de lege, nu există un proiect de ordoannţă de urgenţă, este o idee, dacă ea se va materializa şi se va materializa aşa cum a apărut în spaţiul public, va aduce mari probleme pentru consumatorii de gaze în iarna viitoare.

Realizator: Dar chiar spuneaţi recent că România are nevoie de un plan de măsuri de urgenţă energetică. Nu ştiu, cam ce ar trebui să implice?
Dumitru Chisăliţă: Nu foarte recent, am spus-o prima dată în august 2021 că are nevoie de un astfel de plan. Dacă s-ar fi implementat un astfel de plan cu siguranţă iarna asta ar fi trecut altfel pentru români. Nu s-a dorit acest lucru, nu se doreşte în continuare nici în momentul de faţă, pentru că un astfel de plan tocmai asta trebuie să trateze, trebuie să trateze urgenţele pe care le avem în momentul de faţă şi aceste urgenţe sunt legate de preţurile foarte mari care exuistă în preţul gazelor naturale, dar trebuie să trateze şi multe din cauzele care în timp au făcut să apară aceste probleme.
Cauze, care unele sunt de natură, să zicem, administrativă, unele sunt de natură legală, altele sunt de natură speculativă, altele sunt de natură tehnică și tehnologică, adică capacități foarte mici de producție pe care le avem în momentul de față și necesitatea de a crește aceste capacităţi pentru a previziona astfel de incidente. Nu în ultimul rând, noi avem nevoie de un set de măsuri care, ori de câte ori o situație de genul acesta apare în piață, să poată să fi accesat, să existe în legislația specifică un astfel de set de măsuri, care să fie folosit pentru a bloca escaladarea preţului pe termen mai scurt sau mai lung, repet, atunci când se produc astfel de deranjamente. Vă dau un exemplu: ieri, pe bursa de gaze din Olanda, cea mai importantă bursă de gaze din România, prețul a crescut într-o singură zi cu 57%. Probabil că astăzi va exista o corecţie, dar dacă s-ar menţine şi astăzi la o astfel de creştere, vă daţi seama că, în fapt, piaţa este distorsionată şi e nevoie de măsuri pe care să le aplicăm, astfel încât să putem să trecem cu toţii cu bine aceste momente.

Realizator: Dar putem reduce dependenţa de importurile de gaz?
Dumitru Chisăliţă: Putem încerca să facem această reducere. Din păcate, nu văd cum să o facem pe termen scurt, avem nevoie de câțiva ani buni ca să putem să ducem această dependență. În fapt, dacă ne uităm pe ultimii 10 ani de zile, am avut o reducere a dependenței de gaze de import până în 2016, când, practic, am avut cea mai mică cantitate de import, cea mai mică pondere a importului care a venit în România, după ce a crescut, a tot crescut şi anul trecut am înregistrat undeva la 29% pe datele preliminare ale INS, adică o creştere semnificativă. Deci, 30% import, practic, nu am mai avut de foarte, foarte mult timp.

Realizator: Pe fondul situației din Ucraina care duce deja la majorări ale prețurilor pe piețele de energie, la ce să ne așteptăm în lunile următoare?
Dumitru Chisăliţă: În prima zi a acestui conflict am văzut această creștere pe bursele europene. Bursa Română a rămas înghețată, nu s-au făcut tranzacții pe contractele forward. Deocamdată nu există nicio modificare în fluxurile de gaze, nici prin sistemul ucrainean, nici prin celelalte sisteme care "bypassează" sistemul ucrainean. În situația în care aceste fuxuri rămân constante, în situaţia în care nu se vor crea perturbații de nicio culoare, perturbații comerciale, perturbații vis-a-vis de redirecționare a gazelor din Rusia către alte zone, cum ar fi Asia, spre China, cred că prețul va însemna o ușoară creștere, dar nu într-un mod brutal. În același timp, dacă tot ceea ce spuneam eu adineauri se va schimba, adică vom avea de a face cu modificări importante ale fluxurilor, redirecționări ale structurilor, eu știu, chiar sistări ale folosirii unor rute, în acel moment, cu siguranță că vor apărea perturbaţii între cerere şi ofertă, perturbaţii care înseamnă creşteri de preţ.

Etichete : (ii) energie preturi
De mai multe zile, un urs dă târcoale Spitalului din Săcele, județul Brașov
România 02 Aprilie 2025, 16:06

De mai multe zile, un urs dă târcoale Spitalului din Săcele, județul Brașov

Autoritățile locale recomandă localnicilor să aibă la îndemână instrumente pentru alungarea urșilor precum cele care fac...

De mai multe zile, un urs dă târcoale Spitalului din Săcele, județul Brașov
Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare
România 02 Aprilie 2025, 15:54

Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare

Două noi focare au fost identificate în Ungaria, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Riscul febrei aftoase la bovine este tot mai mare
Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă
România 02 Aprilie 2025, 14:49

Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă

Alături de deputaţii din AUR, care au iniţiat demersul, au mai votat pentru reprezentanţii SOS, POT şi USR.

Moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne a fost respinsă
Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT
România 02 Aprilie 2025, 14:45

Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT

DIICOT notează că cinci persoane au constituit o grupare de criminalitate organizată pentru a obţine beneficii materiale...

Bercea Mondialul şi membri ai familiei lui, vizaţi de o anchetă a DIICOT
Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români
România 02 Aprilie 2025, 13:24

Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români

Indonezia, o ţară cu aproape 300 de milioane de locuitori, este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din Asia.

Indonezia, o nouă piaţă de desfacere pentru producătorii români
Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României
România 02 Aprilie 2025, 13:20

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României

La Palatul Cotroceni are loc conferinţa "România şi OCDE - Principalul proiect de ţară după NATO, Uniunea Europeană şi...

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, este noul obiectiv de ţară al României
Canabisul rămâne cel mai consumat drog
România 02 Aprilie 2025, 13:02

Canabisul rămâne cel mai consumat drog

Una din 15 persoane a încercat cel puţin o dată în viaţă canabis, arată cele mai recente datele ale autorităţilor.

Canabisul rămâne cel mai consumat drog
DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"
România 02 Aprilie 2025, 12:46

DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"

Audierile vor avea loc la DIICOT-Craiova.

DIICOT: Percheziții la interlopul "Bercea Mondialul"