Guvernul "îşi va asuma răspunderea" pe două acte normative
Guvernul anunţă că a decis să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe legea privind salarizarea din educaţie pentru anul 2011 şi pe pachetul de legi care formează codul pentru dialog social.
Articol de Angela Bârgoan, 08 Aprilie 2011, 07:57
Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe încă două acte normative, ale căror texte au fost finalizate joi seară.
Este vorba despre legea privind salarizarea din educaţie pentru anul 2011 şi despre pachetul de legi care formează codul pentru dialog social.
Primul document are scopul de a uniformiza salariile profesorilor, iar cel de-al doilea reduce din puterea liderilor sindicali naţionali, întărind-o pe cea a liderilor zonali, şi sancţionează funcţionarii care fac greve.
Proiectul privind încadrarea şi salarizarea personalului didactic prezintă metoda de calcul pentru fiecare funcţie, cu salariul de încadrare şi sporurile aferente.
Nu este o lege de plafonare sau îngheţare a salariilor, ci o măsură impusă de practici neunitare de încadrare, cu majorări salariale de 50% - susţine premierul Emil Boc, precizând că reglementările sunt doar pentru 2011.
"Peste 95% dintre profesori nu suferă niciun fel de diminuare salarială. Doar acolo unde au apărut practici neunitare de reîncadrare cu 50%, adică cu majorare cu 50% a salariilor, acolo intervine actul normativ despre care am făcut menţiunea", a spus premierul.
În ceea ce priveşte codul de dialog social, acesta va întări autoritatea sindicatelor la nivel sectorial, iar prin negocierea la acest nivel a contractelor de muncă vor fi posibile chiar majorări salariale în unele domenii.
Îşi încetează în schimb existenţa contractul colectiv de muncă la nivel naţional, ceea ce va duce la scăderea rolului şi a autorităţii liderilor sindicali naţionali.
Reprezentanţii guvernului declară că sunt deschişi dialogului, iar în parlament pot fi depuse în continuare şi acceptate amendamente.