Guvernul intenționează să adopte proiectul bugetului de stat pentru 2024
Guvernul intenționează să adopte, astăzi, proiectul bugetului de stat pentru 2024, la mai puțin de 24 de ore după ce a fost pus în dezbatere publică.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Decembrie 2023, 07:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Guvernul intenționează să adopte, astăzi, proiectul bugetului de stat pentru 2024, la mai puțin de 24 de ore după ce a fost pus în dezbatere publică. Construit pe o creștere economică de 3,4% din Produsul Intern Brut și pe un deficit de cinci procente anul viitor, proiectul propune creșteri substanțiale de fonduri pentru educație, cu 61% mai mult decât anul acesta, pentru Ministerul Dezvoltării o majorare de 54% și pentru investiții din transportul 6 miliarde de lei. Va fi și o creștere generală a salariilor pentru bugetari de cinci procente, însă e singura veste bună pentru angajații la stat dintr-o nouă ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare, așa numita ”Ordonanță Trenuleț”, ce urmează să fie aprobată tot astăzi de executiv. Actul normativ îngheață sau suspendă sporuri, prime, angajări, iar orele suplimentare vor fi recompensate doar cu timp liber, nu cu bani. În același timp, subvențiile pentru programele Rabla, Rabla Plus și Fotovoltaice se reduc substanțial. Noua ordonanță vine în completarea celei pentru care guvernul și-a asumat răspunderea recent, cu scopul de a ține deficitul sub control.
Are detalii Iulian Olescu: ”Printre acestea impozitul minim pe cifra de afaceri, impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și cel pentru operatorii din sectoarele petrol și gaze, dar și limitarea facilităților fiscale din IT, construcții, sectorul agricol și industria alimentară. Printre ministerele vor primi mai mulți bani față de alocările din 2023 se numără cele al educației, dezvoltării, mediului și familiei, în timp ce bugete mai reduse vor avea, printre altele, Ministerele Energiei și cel al Investițiilor și proiectelor europene. A fost publicată spre dezbatere publică și așa-numita Ordonanță Trenuleț, care cuprinde unele măsuri fiscal-bugetari în domeniul cheltuielilor publice, aceasta prevăzând printre altele înghețarea angajărilor la stat, dar și a sporurilor, indemnizațiilor şi primelor la nivelul actual, compensa orelor suplimentare numai cu zile libere, neacordarea biletelor de valoare cu excepția tichetelor de creșă, dar și prorogarea aplicării anumitor prevederi. Se aduc și o serie de modificări în cadrul sistemelor etraport și efactura. Sunt prevăzute anumite creșteri de accize și se reduce la notate plafonul maxim al splinului de la stat în cadrul programului Casa verde fotovoltaice.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/