Guvernul încearcă să evite o grevă generală a cadrelor medicale
Ministerul sănătăţii şi sindicatele din domeniu nu au ajuns încă la un acord care să permită evitarea grevei generale anunţate de cadrele medicale în 28 noiembrie.
18 Noiembrie 2013, 18:50
Ministerul sănătăţii şi sindicatele din domeniu nu au ajuns încă la un acord care să permită evitarea grevei generale anunţate de cadrele medicale în 28 noiembrie.
Negocierile vor continua însă atât marţi cât şi joi, au anunţat la RRA ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană.
Printre revendicările majore ale sindicatelor din sănătate încă fără răspuns este şi modificarea legii dialogului social, considerată discriminatorie.
Negocierile s-au purtat până acum la Ministerul sănătăţii între autorităţile din domeniu, sindicate şi ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană.
Doina Pană a precizat la emisiunea "Probleme la zi" că mizează pe o soluţie agreată cu înţelepciune de toate părţile, în vreme ce sindicatele reclamă, pe lângă slaba finanţare şi alte probleme, care par că nu pot fi rezolvate rapid de guvern.
Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei sindicatelor din sănătate Sanitas, invitat de asemenea la RRA, readuce în discuţie Legea dialogului social.
"O grămadă de probleme care nu pot fi rezolvate din birou. Această lege 62 nu numai că este făcută împotriva noastră, nu este făcută /este făcută/ să ne distrugă, să creeze un sistem de haos în lumea sindicală, dar în lumea muncitorilor şi a lucrătorilor din România.
"Această lege 62 este o lege a discrepanţelor în tot ceea ce se întâmplă astăzi ca şi în Europa. Nu mai există o Europă socială, este o Europă a guvernelor şi este o lege a guvernelor şi a băncilor, nu pentru noi" a declarat Leonard Bărăscu.
Revenirea la un contract colectiv naţional, "exclusă"
Legea 62 prevede, printre altele, desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional şi transferarea lor numai la nivel de sector sau chiar de unitate.
Legea a fost adoptată în urmă cu doi ani prin asumarea răspunderii de către Guvernul Boc.
La acest moment însă, precizează ministrul Doina Pană, varianta schimbării ei, în sensul revenirii la un contract colectiv naţional, este exclusă.
"Ar exista riscul să falimentăm un număr de firme, pentru că noi nu mai putem vorbi ca în anii '90 când patronul era 90% statul. S-a considerat ca cel mai important contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Sectoarele nu sunt foarte bine definite" a explicat Doina Pană.
Patronatele vor menţinerea actualelor prevederi şi pe fundalul modelului european, în vreme ce sindicatele susţin o revenire la vechea configuraţie.
În context, Doina Pană precizează că a propus un moratoriu de un an, timp în care o comisie tripartită sindicate-patronate-guvern să analizeze în detaliu efectele legislaţiei pe piaţa muncii.
Până la sfârşitul anului sunt aşteptate propuneri.