Guvernul "încearcă amânarea liberalizării preţului la gaze"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că guvernul României va încerca o amânare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze către anul 2020 pentru populaţie, respectiv 2015-2017 pentru agenţii economici.
Articol de Bogdan Mihai, 29 Ianuarie 2012, 17:40
Autorităţile de la Bucureşti vor încerca să amâne către 2020 liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie, precum şi pentru agenţii economici până în 2015-2017, faţă de 2013 cum era programat iniţial, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele a mai spus că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat că, în relaţia cu FMI, România "va fi cu toate obiectivele îndeplinite în linii mari".
"Singurul lucru pe care l-am stabilit împreună cu premierul Emil Boc, ce va trebui negociat pentru noua scrisoare a guvernului către Fond, este legat de o replanificare a liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, dacă ne referim la gaze.
"Concluzia la care am ajuns în discuţiile cu premierul Boc a fost că va trebui să încercăm o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie la nivelul anului 2020, şi pentru agenţii economici, 2015-2017. Vom vedea dacă reuşim", a spus Traian Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a adăugat că guvernul ia în calcul utilizarea "oricăror bani" pe care nu îi găseşte pe piaţă sau în buget, dacă lucrurile "vor derapa" în zona euro. Şeful statului a subliniat însă că România este mai bine pregătită decât în 2009.
"Ştiţi foarte bine că avem la dispoziţie 3,5 miliarde de la Fond, din care n-am tras niciun euro, deşi puteam să tragem mai bine de un miliard până acum. Ne vom asigura resurse şi la Banca Mondială, şi la Uniunea Europeană, oriunde, pentru situaţia că Romania ar avea nevoie dacă, spre exemplu, se prăbuşesc exporturile.
"Românilor nu le vom putea spune că nu dăm salarii pentru că nu mai putem exporta în Germania. Va trebui să avem banii de salarii, de pensii, de funcţionare a statului, oricând la dispoziţie. De asta spuneam că suntem mai bine pregătiţi decât în 2009", a afirmat Traian Băsescu.
Prezenţa militară în Afganistan, diminuată din 2013
Şeful statului a mai precizat în declaraţia sa de presă că luni, la Bruxelles, se va întâlni cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmussen, cu care va discuta inclusiv despre prezenţa trupelor româneşti în Afganistan.
Traian Băsescu a precizat că în 2012 nu se pune problema diminuării efectivelor dislocate de România în Afganistan, dar din 2013 prezenţa militară românească se va reduce considerabil.
România are dislocaţi în prezent în Afganistan, în misiuni ale NATO, aproximativ 1.800 de militari ai Armatei, precum şi 66 de jandarmi.
În ce priveşte instalarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu, preşedintele a spus că "se fac progrese în definitivarea angajamentelor legale" bilaterale.
Referitor la implicarea României sub cupola conceptului de "smart defense", preşedintele a spus că o contribuţie românească poate fi adusă la asigurarea securităţii cibernetice, pentru că avem "atâţia hackeri talentaţi, care pot fi utilizaţi poztiv".