Reglementarea modului în care poate fi folosită Inteligența Artificială, pe agenda Guvernului
Memorandumul a fost elaborat de mai multe instituții ale statului, printre care și Ministerul Cercetării.
Articol de Andrei Şerban, 08 Aprilie 2024, 07:21
Executivul se concentrează săptămâna aceasta pe reglementarea modului în care poate fi folosită și dezvoltată inteligența artificială. Guvernul vrea să protejeze campaniile electorale din acest an de fenomenul deep fake, prin care identitatea cuiva este falsificată în mediul online cu ajutorul inteligenței artificiale, cu scopul de a influența deciziile oamenilor.
Fenomenul creează probleme tot mai mari peste tot în lume, iar recent și Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat un ghid prin care ne învață cum să deosebim videoclipurile reale de cele false.
Guvernul vrea să împiedice propagarea în mediul online a acelor filmulețe false în care sunt prezentate diferite personalități publice care promovează idei care nu le aparțin. Memorandumul a fost elaborat de mai multe instituții ale statului, printre care și Ministerul Cercetării.
Ministrul de resort, Bogdan Ivan, a explicat că acest document va proteja campaniile electorale din acest an de distribuirea de informații și clipuri video false și va pune în practică o serie de directive europene legate de modul corect în care poate să fie folosită inteligența artificială.
"Suntem în stadiul în care implementăm la nivelul României directiva explicită pe Digital Services Act și tot ceea ce înseamnă date din AI Act și tot mecanismul prin care vom putea să ne asigurăm că nu ajungem ca aceste noi tehnologii să poată să interfereze în sistemul de campanie electorală, de la campanii politice agresive, false, până la conținut care este creat cu inteligență artificială și nu respectă realitatea și apare pe rețelele de socializare şi până la tehnici de marketing care să împiedice prezența la vot", a spus Bogdan Ivan.
Și tot săptămâna aceasta, Guvernul are pe agenda de lucru și strategia națională pentru inteligența artificială, care va stabili reguli clare de protecție a datelor personale, modul în care poate să fie folosită inteligența artificială în viața de zi cu zi și va identifica sursele de finanțare pentru cercetarea din acest domeniu.