Guvernul discută, în primă lectură, proiectul unei rectificări bugetare
Proiectul unei noi rectificări bugetare este discutat în primă lectură de Executiv în şedinţa din această seară.
Articol de Arina Petrovici, 18 Noiembrie 2020, 20:39
Proiectul unei noi rectificări bugetare este discutat în primă lectură de Executiv în şedinţa din această seară.
Rectificarea este necesară, spune ministrul de finanţe, pentru ca sănătatea, asistenţa socială şi educaţia să aibă fondurile necesare funcţionării până la sfârşitul anului, de asemenea pentru susţinerea în continuare a investiţiilor.
Ministrul a mai anunţat şi că se aşteaptă la o contracţie a economiei de 4,2 la sută pentru acest an, în locul unei creşteri anticipate de 4,2 la sută la început de 2020, şi la un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut.
Comisia Europeană crede însă că deficitul va fi şi mai mare, potrivit previziunilor de toamnă date publicităţii astăzi.
În document, Comisia Europeană amintește că începând din luna aprilie România face obiectul procedurii de deficit excesiv ca urmare a încălcării, anul trecut, a pragului privind deficitul prevăzut în tratat, iar în prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB anul acesta și va continua să crească în anii următori.
Executivul comunitar subliniază că deteriorarea perspectivelor economice și introducerea măsurilor de urgență destinate combaterii pandemiei și consecințelor sale economice și sociale explică doar parțial preconizata creștere a deficitului, pentru că - explică Bruxellesul - elemente importante ale situației fiscale, care erau deja prezente înainte de izbucnirea pandemiei, nu au fost modificate în acest an.
Este vorba de creșteri semnificative ale pensiilor, care nu sunt finanțate, majorarea alocațiilor pentru copii, reducerea taxelor indirecte și diminuarea contribuțiilor sociale pentru unele categorii de angajați - relevă o comunicare a Comisiei Europene.
Bruxellesul deplânge faptul că încercările Guvernului de a limita impactul unora dintre aceste măsuri au fost respinse de Parlament și chiar dacă propunerile vizând moderarea creșterii pensiilor și alocațiilor pentru copii ar fi adoptate în cele din urmă, perspectivele financiare ar rămâne foarte nefavorabile.