Guvernul dezbate proiectele noilor legi ale justiţiei
Premierul Nicolae Ciucă aprecia în deschiderea şedinţei de Guvern că, odată finalizat demersul, România va reuşi să iasă de sub monitorizarea MCV.
Articol de Radiojurnal, 24 August 2022, 13:18
Guvernul dezbate, la această oră, proiectele noilor legi ale justiţiei.
Este vorba de statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Premierul Nicolae Ciucă sublinia în deschiderea şedinţei de Guvern că, odată finalizat demersul, România va reuşi să iasă de sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi totodată să acceadă la spaţiul Schengen.
Modificările la legile justiției urmăresc îmbunătățirea mai multor aspecte, cum ar fi independența judecătorilor și a procurorilor, apoi separarea carierelor de procuror și de judecător în funcție de atribuțiile constituționale.
O altă îmbunătățire a fost adusă principiului responsabilizării justiției în raport cu propriile rezultate și cu propriul mod în care funcționează.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, s-a referit și la un subiect mult dezbătut în spațiul public și a reafirmat că noile legi ale justiției nu încalcă principiul obligatoriu al respectării deciziilor Curții Constituționale.
Cătălin Predoiu: Nici un articol din aceste 30 legi, nici un aliniat, nici o interpretare, nici o nuanță nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor Curții Constituționale, așa cum o stabilește neșterbit Articolul 147 aliatul 4 din Constituția României. Deciziile Curții Constituționale, odată publicate în Monitorul Oficial, au caracter general de obligativitate și se produc efecte numai pentru viitor.
Cătălin Predoiu a mai precizat că aceste proiecte de lege au fost elaborate în dezbaterea publică și nu cu Comisia Europeană, potrivit unor temeri exprimate în spațiul public.