Guvernul critică măsurile luate, în trecut, în educaţie
Premierul Victor Ponta a mers vineri la ministerul educaţiei şi a cerut un control al modului în care s-au cheltuit banii pentru înfiinţarea clasei pregătitoare. Plăţile pentru dotarea claselor, suspendate.
18 Mai 2012, 18:40
Elevii s-ar putea confrunta cu noi schimbări după preluarea puterii de către fosta opoziţie deoarece multe dintre măsurile luate de fostul guvern în domeniul educaţiei sunt criticate de actuala putere.
Premierul Victor Ponta a mers vineri la ministerul educaţiei şi cerut un control al modului în care s-au cheltuit banii pentru înfiinţarea clasei pregătitoare şi al motivelor pentru care au fost desfiinţate peste 200 de şcoli.
Mai mult decat atât, plăţile pentru dotarea claselor pregătitoare au fost suspendate pînă la finalizarea auditului cerut de premier.
Sindicatele sunt de acord cu premierul Victor Ponta, care a criticat mai toate deciziile luate pănă acum la ministerul educaţiei, mai puţin susţinerea examenului de bacalaureat sub supravegherea camerelor de luat vederi.
Victor Ponta a cerut ministrului educaţiei să verifice criteriile pe baza cărora 224 de unităti şcolare s-au închis, menţionând în acest context că decizia a fost luată fără un aviz local şi că situaţia va fi îndreptată dacă motivul a fost unul de natură politică.
"Fosta conducere a ministerului a redus pe nişte criterii pe care este destul de greu să le explicăm, a redus cu un număr de 224 de şcoli unităţile de învăţământ. Această reducere s-a făcut fără niciun fel de aviz din partea autorităţii locale şi conducerea actuală are de la mine sarcina de a verifica ce s-a întâmplat cu cele 224 de şcoli, pe ce criterii s-au considerat că nu mai sunt necesare şi, acolo unde lucrurile s-au făcut în mod greşit sau s-au făcut pe un considerent politic, să ia măsuri urgente de îndreptare", a declarat premierul Victor Ponta.
Bugetul educaţiei pentru anul 2012, "cel mai mic din ultimii 20 de ani"
Cu privire la clasa pregătitoare, premierul Victor Ponta a afirmat că foştii miniştri ai educaţiei au alocat sume imense pentru achiziţii, respectiv pentru materiale şi mobilier, fapt pentru care a cerut realizarea unui audit la ministerul educaţiei.
Victor Ponta a menţionat că achiziţiile începute vor fi suspendate dacă va fi cazul.
"Să înţelegem de ce a existat o asemenea bătălie pentru clasa pregătitoare, pentru că, din păcate, în spatele multor decizii luate anterior şi în spatele atacurilor pe care vechile conduceri ale ministerului le fac zi de zi la adresa noastră, se află interese financiare.
"Vreau să ştiţi că pentru clasa pregătitoare s-au alocat în buget 26 de milioane RON pentru mobilier şi 23 de milioane RON pentru materiale. Deci, miza financiară este de 50 de milioane.
"Cred că e o sumă care explică destul de multe lucruri. I-am cerut ministrului ca imediat să ia măsuri de auditare şi, dacă e cazul, de suspendare a achiziţiilor făcute din aceşti bani, pentru că n-aş vrea ca viaţa a 130.000 de copii să fie influenţată de fapt de intenţia unora de a cheltui 50 de milioane şi eventual de a-şi finanţa campaniile electorale", a mai spus premierul.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor, din Învăţământ "Spiru Haret", Marius Nistor susţine că bugetul educaţiei pentru anul 2012 este cel mai mic din ultimii 20 de ani.
În aceste condiţii, o parte din banii care trebuiau utilizaţi în sistemul educaţional au fost dirijaţi către alte domenii controlate de cei care s-au aflat la putere până acum, a mai spus Marius Nistor.
"Se pare că aproape jumătate din suma transmisă către primăriile PDL-iste provine de la bugetul Ministerului Educaţiei. În perioada domnului Funeriu peste 3.000 de unităţi şcolare au fost desfiinţate sau comasate.
"Avem situaţii aberante, cum este cazul judetului Hunedoara, în care comasarea a atins cote fără precedent. Numai un exemplu care este mai mult decât concludent, în municipiul Petroşani nu a rămas decât o singură grădiniţă, cu peste 1.000 de preşcolari", a declarat Marius Nistor.