Guvernul caută soluţii în cazul Legii privind recursul compensatoriu
Guvernul caută soluţii în cazul Legii privind recursul compensatoriu care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut şi în baza căreia au fost eliberate mai multe persoane.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Ianuarie 2019, 08:10
Guvernul caută soluţii în cazul Legii privind recursul compensatoriu care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut şi în baza căreia au fost eliberate mai multe persoane înainte de a-şi executa întreaga pedeapsă, din cauza condiţiilor proaste din penitenciare.
O serie de propuneri de îmbunătăţire a situaţiei, dar şi o analiză privind consecinţele actului normativ îi vor fi prezentate luni premierului Viorica Dăncilă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader.
Reporter Cătălin Purcaru: "Discuţiile se reiau astăzi, după ce premierul Viorica Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru o primă analiză privind efectele Legii recursului compensatoriu.
Tudorel Toader a anunţat că va efectua o nouă evaluare a datelor statistice puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi, în funcţie de rezultate, vor fi stabilite măsurile care se impun.
Tudorel Toader: "Vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii privind recursul compensatoriu.
Luni dimineaţă, vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative şi non-legislative care pot fi luate."
Ministrul Toader a arătat că, anul trecut, numărul condamnaţilor eliberaţi în urma recursului compensatoriu este mai mic decât al celor care au beneficiat de eliberare condiţionată în anii precedenţi.
Totodată, şi numărul celor revin în detenţie s-a micşorat, doar 5 % - a adăugat ministru justiţiei.
În ultima perioadă a apărut un val de critici privind efectele intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, în contextul în care mai multe infracţiuni au fost comise de cei eliberaţi din închisori în baza acestui act normativ.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut executivului o analiză profundă în acest caz şi să găsească soluţii.
Klaus Iohannis: "Siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.
Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta, rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el."
Mai mult, liberalii au lansat în mediul online o petiţie publică pentru susţinerea proiectului de lege prin care să se interzică eliberarea infractorilor violenţi în baza Legii recursului compensatoriu şi au anunţat că intenţionează să depună o moţiune simplă la adresa ministrului justiţiei. "
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a mai anunţat duminică seară că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă care va da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri nelegal constituite şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.
El a spus că pregăteşte şi o ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, dar a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în această privinţă.