Guvernul "are în vedere majorarea veniturilor populaţiei"
Ministrul de finanţe, Bogdan Drăgoi, susţine că o majorare a veniturilor populaţiei este posibilă numai în condiţiile unei creşteri economice şi menţinând ţinta de deficit pentru 2012 de 1,9% din PIB.
Articol de Ioana Dogaru, 09 Martie 2012, 17:50
Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică - a declarat vineri ministrul finanţelor, Bogdan Drăgoi.
"Această creştere a veniturilor populaţiei este posibilă numai în condiţiile unei creşteri economice. Nu vrem să repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2008.
"La fel, în an electoral, au fost crescute cheltuielile sociale, salarii şi pensii, cu peste 50%, în condiţiile în care aceste creşteri au fost decuplate de productivitatea economică", a declarat ministrul Bogdan Drăgoi.
Revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anului 2010, din luna iunie a acestui an, ar avea un impact bugetar pentru 2012 de două miliarde de lei, în timp ce reducerea cotei de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale ar presupune un efort bugetar în ultimele şapte luni de 2,3 miliarde de lei - a mai spus Bogdan Drăgoi, citat de reporterul Radio România Actualităţi, Liza Diaconu.
Economia s-ar putea contracta în primul trimestru, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce ar însemna intrarea în recesiune tehnică a ţării, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut, PIB va creşte cu 1,5-2% - a spus ministrul finanţelor publice.
"Am putea reintra în această recesiune tehnică. Vremea a cauzat. Nu că economia s-a stopat sau că nu există cerere pentru produse; nu s-au putut livra acele produse. Iar revenind, în funcţie de creşteri şi în funcţie de venituri, discutăm şi scenarii de revenire.
"Noi trebuie să ne uităm la capacitatea economiei pe tot anul 2012 de a asigura această creştere. Capacitate există. Per ansamblu, pe tot anul, noi estimăm o creştere de 1,5 până la 2%", a precizat Bogdan Drăgoi.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale, ar urma să mai beneficieze de o creştere cu aproape 16%.
Preşedintele Traian Băsescu declara miercuri, în parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie reîntregite salariile bugetarilor.
Fitch atrage atenţia asupra majorării cheltuielilor publice
Agenţia de rating Fitch a atras atenţia joi asupra faptului că majorarea cheltuielilor publice în România ar avea ca efect creşterea deficitului bugetar şi amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte, prin scăderea încrederii pieţelor.
Fitch va continua să ia în considerare performanţele fiscale şi economice ale României, în evaluarea ratingului de ţară deoarece, până în prezent ţara noastră a respectat programul extern, stabilit cu FMI şi Uniunea Europeană, susţine agenţia de rating.
Analistul Fitch, Gergely Kiss, precizează că un derapaj de la ţintele fiscale, în special dacă este provocat de măsuri permanente care amplifică riscul unei îndepărtări de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evoluţie negativă.
Gergely Kiss a mai spus că o majorare a salariilor nominale care ar depăşi creşterea productivităţii va conduce în ultimă instanţă la inflaţie, punând în pericol succesul trendului dezinflaţionist observat în ultimele trimestre.