Guvernul "are acum posibilitatea să arate cum va face execuţia bugetului"
Preşedintele Iohannis a anunţat că a promulgat bugetul pe 2017, deşi şi-a exprimat din nou reţinerile faţă de unele prevederi ale acestuia.
Articol de Ionuţ Iamandi, 16 Februarie 2017, 16:14
Preşedintele Iohannis a anunţat că a promulgat bugetul pe 2017, deşi şi-a exprimat din nou reţinerile faţă de unele prevederi ale acestuia.
Printre criticile exprimate de preşedinte se numără "cheltuielile foarte mari" şi estimarea "hiperoptimistă" a încasărilor.
De asemenea, preşedintele s-a referit din nou la aşa numitele "credite de angajament", care ar fi fost prevăzute "într-o sumă nemaivăzută".
Preşedintele a încheiat cu un apel.
"Cer guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate", a spus Klaus Iohannis.
Mecanismul de creştere a veniturilor în viziunea lui Liviu Dragnea
Într-un interviu acordat ieri postului nostru de radio, liderul PSD Liviu Dragnea a respins criticile preşedintelui, argumentând că banii prevăzuţi pentru investiţii şi creşteri salariale se vor converti până la urmă şi într-o creştere a încasărilor la buget.
"Nu se poate vorbi în aceşti termeni: <<Sunt cheltuieli prea mari!>>.
"(...) Inclusiv o creştere de venituri pentru populaţie determină venituri în plus la bugetul de stat (...)
"Există calcule făcute, de ani de zile, de către specialişti, nu numai români, în care se spune că din 10 lei pe care cineva îi primeşte în plus, doi lei îi ţine pentru economisire, iar opt lei îi introduce în consum.
"Din aceşti opt lei introduşi în consum, 2,4 - 2,5 lei se duc în venitul la bugetul general consolidat", a explicat Liviu Dragnea la RRA.
Ce sunt "creditele de angajament"?
"Creditele de angajament" prevăzute în bugetul pe 2017 sunt în valoare de 50 de miliarde de lei. Potrivit redactorului RRA specializat pe probleme economice Iulian Olescu, ele reprezinta limita maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate, în timpul exerciţiului bugetar, în limitele aprobate, pentru proiecte, programe sau obiective care se desfasoara pe o perioada ce depaseste un an si al caror costuri nu pot fi acoperite prin alocarile bugetare aferente unui singur an.
"Foarte simplist spus, inseamna ca ordonatorul de credit respectiv poate utiliza, intr-o anumita masura, bani din bugetele anilor urmatori pentru a angaja cheltuieli aferente finantarii unui obiectiv a carui finalizare presupune o activitate pe mai multi ani", afirmă redactorul nostru.
De exemplu, bugetul apărării anul acesta nu ar atinge 2% din PIB aşa cum cere angajamentul la NATO al guvernului fără aceste "credite de angajament" care pot fi accesate în baza bugetelor din anii următori.
Declaraţia preşedintelui a fost difuzată în integralitate la Radio România Actualităţi.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie, ora 16:00)
Klaus Iohannis:Aşa cum am promis la începutul săptămânii am făcut o analiză a bugetului şi a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus şi data trecută, veniturile la buget sunt, aşa cum au spus unii, optimiste, eu spun supraapreciate, cheltuieli sunt prevăzută în sumă foarte mare, abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creştere de 14% fără să fie vreo explicaţie undeva cum se ajunge la această creştere fenomenală, 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat.
De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde. Totuşi, am decis astăzi, şi am şi făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acuma are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
Pentru guvern am un mesaj simplu, în cursul acestui exerciţiu bugetar, pe care tocmai l-am promugat, cer guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate.
Vă mulţumesc. Vă doresc o după-amiază bună.