Guvernul analizează situaţia Poştei Române
În timp ce membrii Cabinetului vor discuta toate măsurile care pot fi luate în perioada următoare, conducerea Poştei va negocia din nou cu sindicaliştii planul de restructurare.
29 Mai 2013, 10:13
Guvernul va analiza, miercuri, situaţia Poştei Române după eşecul privatizării.
În timp ce membrii Cabinetului vor discuta toate măsurile care pot fi luate în perioada următoare, conducerea Poştei va negocia din nou cu sindicaliştii planul de restructurare.
Aceştia din urmă trebuie să aleagă între reducerea normei individuale de muncă sau disponibilizarea a aproape 4.000 de persoane.
Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia, SUA şi România au discutat cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a 'Poştei Române', însă niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini pentru cumpărarea companiei, solicitând o nouă prelungire a calendarului privatizării.
Firmele interesate de preluarea Poştei au ridicat mai multe probleme, între care poziţia incertă pe piaţa naţională de comunicaţii - care se va clarifica abia undeva după jumătatea anului viitor -, datoriile mari şi contractele păguboase, dar şi actualul contract colectiv de muncă, ale cărui prevederi îngreunează actul decizional şi managerial în societate şi permit o rezistenţă la restructurarea personalului.
Autorităţile îşi propun ca în perioada următoare să ia decizii care să facă societatea mai atractivă pentru potenţialii investitorii în vederea reluării procesului de privatizare.
Între aceste măsuri se află şi reducerea costurilor de personal.
"Patru mii de salariaţi vor intra într-o disponibilizare colectivă, dacă nu semnează actele adiţionale la Contractul Individual de Muncă, pentru diminuarea voluntară a normei de lucru. Salarii compensatorii: pornesc de la 3 şi ajung până la 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime", a declarat directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu.
Deşi peste o mie de salariaţi au acceptat deja această propunere, liderii sindicali îi îndeamnă pe angajaţi să nu semneze susţinând că este o formă de şantaj.
"Domnul director general, Ion Smeeianu, le propune, de fapt, să renunţe la 25 sau la 50% din salariu. Asta, în situaţia în care 26.000 din angajaţii Poştei au venitul net pe lună, între 800 şi 1.250 de lei", susţine liderul sindicaliştilor, Matei Brătianu.
În acest moment Poşta Română are aproximativ 32 de mii de angajaţi, datorii totale de 650 de milioane de lei şi pierderi de 52 de milioane.