Guvernul alocă mai multe fonduri pentru programul "Casa verde"
Beneficiarii primesc între 6 şi 8 mii de lei ajutor de la stat, în funcţie de tipul de instalaţie dorit pentru producerea energiei regenerabile.
Articol de Roxana Dumitrescu, 09 Noiembrie 2011, 16:07
Guvernul va aloca fonduri mai mari pentru programul "Casa verde" în 2012 după ce sumele destinate în acest an sprijinirii metodelor alternative de încălzire au fost rapid epuizate.
350 de milioane de lei sunt prevăzute în proiectul de buget pe anul viitor, spune ministrul mediului László Borbély, care atrage atenţia asupra pericolului ca producţia de energie regenerabilă să ducă totuşi la creşteri tot mai mari de preţuri pentru populaţie.
"Casa verde" este proiectul derulat de ministerul mediului prin care sunt ajutate persoanele ce doresc să îşi instaleze sisteme de producere a energiei regenerabile.
43 de mii de dosare sunt depuse în sesiunea din acest an.
Beneficiarii primesc între 6 şi 8 mii de lei ajutor de la stat, în funcţie de tipul de instalaţie dorit pentru producerea energiei termice.
Energia regenerabilă are un potenţial foarte mare de dezvoltare în România, iar statul român sprijină investitorii din domeniu prin sistemul certificatelor verzi.
Energia regenerabilă poate fi mai scumpă sau mai ieftină
Acest gen de energie poate fi însă mai scumpă sau mai ieftină, iar ministrul Borbély atrage atenţia că trebuie avut în vedere preţul plătit de populaţie, pentru că ponderea energiei regenerabile ar putea ajunge la 24% din consumul de energie al ţării în 2020.
Energia hidro este mai ieftină, dar şi aici există în ultima vreme semnale de nerespectare a normelor de mediu în ceea ce priveşte construcţiile de microhidrocentrale pe râurile din diverse zone protejate ale ţării.
"Pentru că sunt unele investiţii care cresc acest preţ al energiei, sunt altele care sunt, să zicem, mai ieftine din acest punct de vedere. Noi avem un potenţial, de exemplu, destul de mare pe hidro, dar trebuie să respecte cei care fac investiţii acele prevederi de protecţie a naturii", a declarat László Borbély.
Investiţiile trebuie să vină şi din zona celor care doresc să câştige de pe urma lor, să investească în domeniu.
În acest moment trebuie se desfăşoară la Sala Palatului cel mai mare târg al energiilor regenerabile din România şi poate chiar din Europa spun organizatorii.
115 expozanţi din peste 15 ţări s-au adunat pentru a prezenta cele mai noi instalaţii şi sisteme din industria energiei eoliene, solare, a bioenergiei ori a celei geotermale.